„Am făcut liceul, am dat bac-ul, l-am luat, apoi am intrat în şomaj... Când am văzut că nu-mi găsesc de muncă, am făcut mai multe cursuri de specializare pe diverse domenii. În total am făcut vreo cinci cursuri, de coafură, frizerie, cofetar, patiser... Am dat bani să fac aceste cursuri, stau la Tudor Vladimirescu, am făcut naveta, am plătit la maxi–taxi, ce să zic... Faptul că locuiesc la ţară cred că este un dezavantaj”, spune Elena, o gălăţeancă ce încă mai speră să se angajeze, că doar nu a făcut degeaba atâtea cursuri de calificare! Totuşi, sunt şi altfel de cursanţi, mai norocoşi, care au primit subvenţii pentru a se califica într-un anumit domeniu, banii provenind din bugetul proiectelor europene derulate în ultmii doi ani de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Galaţi. Cu toate acestea, în timp ce bugetul celor două proiecte depăşeşte 7 miloane de lei, rezultatele nu sunt pe măsură – din totalul celor aproximatv 900 de persoane care au urmat cursuri de calificare profesonală, până acum nu s-au angajat decât... 46.
Vorbim despre cele două proiecte europene derulate de AJOFM Galaţi în 2014 şi 2015 - CIFA - RURAL-C.I.F.C.A şi PERFORM -, proiecte în valoare de nu mai puţin de 7 milioane de lei, bani din care s-au plătit şi subvenţiile pentru cursanţi, căci pentru stimularea şi implicarea acestora, proiectele au prevăzut şi acordarea unor subvenţii lunare semnificative. Cum majoritatea cursanţilor provine din mediul rural, fiind vorba despre persoane care trăiesc, de obicei, din venitul minim garantat, un venit lunar suplimentar care în unele cazuri a însemnat dublarea sau triplarea venitului obişnuit a fost un argument puternic pentru ca beneficiarii proiectelor să nu absenteze de la cursurile de formare profesională. Pe de altă parte, însă, finalitatea acestor cursuri pare a fi zero, dacă raportăm numărul mare de cursanţi la numărul infim al celor care s-au şi angajat, după finalizarea cursurilor.
Astfel, în cadrul proiectului CIFA - RURAL-C.I.F.C.A (1,83 milioane lei, valoarea proiectului), derulat de AJOFM Galaţi în perioada 2012-2015, au fost informate şi consiliate 710 persoane, din care circa 400 au participat la cursuri de formare profesională pe diverse meserii (lucrător în comerţ, în conservarea fructelor şi legumelor; forjor matriţer; îngrijitor bătrâni la domiciliu; muncitor constructor lemn, chipici şi piatră), însă, în final, s-au angajat doar 21 de persoane.
De ce aşa de puţini s-au angajat, încearcă să găsească explicaţii Nicoleta Harţegan, director adjunct AJOFM Galaţi: “Cifrele pe care le vedeţi la angajări sunt obiectivele propuse în cadrul proiectului. Evident că urmează perioada de sustenabilitate a proiectului, în care sperăm că se vor angaja mai mulţi. Pe de altă parte, trebuie spus că beneficiarii acestor cursuri provin din mediul rural, nu mai lucrează de mult, s-au deprofesionalizat, trăiesc dn venitul minim garantat. Ofertă de locuri de muncă este, dar în oraş, şi mulţi din cei din mediul rural nu vin... mulţi nici nu doresc să muncească, au venit la cursuri pentru că primeau acea subvenţie...”.
La fel de adevărat este însă faptul că specializarea şomerilor în anumite meserii ar trebui corelată şi cu cererea de forţă de muncă, căci degeaba avem mulţi frizeri sau cofetari dacă în Galaţi este nevoie de sudori, de plidă. Astfel de proiecte europene ar trebui făcute după consultarea agenţilor economici locali în momentul stabilirii domeniilor de specializare a şomerilor, spune Romică Gârneaţă, liderul filiale locale a Cartel Alfa: “Dacă nu implicăm agenţii economici în astfel de proiecte, cheltuim banii degeaba. Plus că astfel de proiecte trebuie să prevadă o mai mare rată de angajare, măcar de 10-20%”.
Pe de altă parte, deşi specializarea şomerilor presupune efectuarea unor eforturi financiare şi umane ale instituţiilor locale, absolvenţii cursurilor de specializare sunt liberi să se angajaze oriunde, nu neapărat în Galaţi. Şi astfel, cu diploma de calificare obţinută aici, gălăţenii se angajează în alte ţări, în timp ce rata şomajului tot creşte la Galaţi, situându-l pe locul al şaselea în topul judeţelor cu cei mai mulţi şomeri. În prezent, rata şomajului la nivelul judeţului Galaţi este de 8,77% , având peste 17.700 de şomeri, din care 2.225 indemnizaţi şi peste 15.000 neindemnizaţi.