17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sala mare a Primăriei Tecuci a găzduit săptămâna trecută o acţiune a Fundaţiei „Părinţilor Noştri”, adresată bolnavilor de Alzheimer, dar şi familiilor acestora. Acţiunea nu a fost un gen masa rotundă, pacienţii prezenţi fiind atent ascultaţi şi îndrumaţi de cadre medicale specializate ce îşi desfăşoară activitatea ca voluntari în cadrul acestei fundaţii. Această acţiune a fost realizată în colaborare cu Serviciul de Asistenţă Socială Tecuci şi D.G.A.S.C.P. Vrancea.
Referitor la acţiunea în desfăşurare, Vili Gheorghianu ne-a informat: „Crearea Fundaţiei Părinţilor Noştri se datorează experienţei dureroase pe care a avut-o Lidia Maridor, fondatoarea instituţiei, în legătură cu boala Alzheimer pe care a contactat-o mama sa. Epuizat în urma devotamentului dus până la sacrificiu, tatăl său a decedat în anul 2007. Fundaţia Părinţilor Noştri are o misiune de ascultare şi sfătuire pentru o mai bună cunoaştere a tulburărilor şi consecinţelor acestei boli asupra bolnavilor şi familiilor lor, adaptarea anturajului la comportamentul bolnavilor şi organizarea vieţii cotidiene. La nivelul ţării noastre boala este subdiagnosticată, nu există o strategie naţională, ca în alte ţări, iar cei mai mulţi refuză să meargă la medic sau să îşi ducă părinţii la medic, pentru a nu fi catalogaţi drept nebuni. Boala Alzheimer nu este nebunie, este o formă de demenţă. Bolnavii trebuie menţinuţi în societate, pentru a nu se ajunge la evenimente dramatice”.
Campaniile de conştientizare sunt efectuate periodic, în toate comunele judeţului Galaţi, implicit la Tecuci, unde există 40 de bolnavi care suferă de această afecţiune. Sub deviza „Să nu-i uităm pe cei ce uită”, reprezentanţii Fundaţiei Părinţilor Noştri invită atât bolnavii, cât mai ales familiile acestora, la sediul fundaţiei, unde pot primi informaţii preţioase în ceea ce priveşte modul de comportare cu astfel de bolnavi şi care sunt cele 10 semne de existenţă a bolii.
„Þelul nostru este acela de a-i conştientiza pe cei din jur de gravitatea şi amploarea acestei boli şi de a-i ajuta să înţeleagă şi să cunoască noile metode de contracarare a efectelor produse de Alzheimer”, a mai spus Vili Ghiorghianu.


Articole înrudite