17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reducem preţul de decontare la medicamentele origibnale şi eventual le şi înlocuim cu cele generice. Asta s-ar dori pentru a mai reduce din avalanşa de datorii pe care Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate le au faţă de farmaciştii şi implicit faţă de producătorii/ importatorii care aduc medicamentele necesare programelor naţionale de sănătate. Se ştie că farmaciştii şi indirect importatorii şi producătorii îşi primesc banii pe mediocamentele eliberate în regim gratuit şi/sau compensat cam cu un an întârziere. Când e vorba de medicamente scumpe, originale, folosite în tratamentului afecţiunilor severe, atunci e vorba de foarte mulţi bani şi pentru un singur medicament, aşa că întârzierile la decontare dau peste cap farmaciştii şi producătorii ori importatorii de unde aceştia se aprovizionează. Tocmai de aceea Ministerul Sănătăţii ar vrea poate să reducă din preţul dat de stat pentru aceste medicamente ori înlocuirea lor cu medicamente generice ce au preţ mai mic. Dar nu toate pot fi înlocuite. Printre medicamentele originale care nu pot fi înlocuite cu cele generice se numără Neirehormonul, un medicament foarte scump folosit în tratamentul afecţiunilor oncologice. Părerile sunt împărţite.
„Scăderea preţului la aceste medicamente şi înlocuirea lor cu cele generice, acolo unde se poate, este posibil să reducă efortul bugetar pe care îl are de făcut la decontare statul. Iar acest lucru se va vedea poate în faptul că ni se vor deconta banii mai repede şi nu cu întârzieri atât de mari cât există acum. Să vedem cum se va face efectiv acest lucru, pentru a putea estima efectele”, a precizat Aneta Badea, vicepreşedinta Colegiului Judeţean al Farmaciştilor din Galaţi.
Din păcate, nu toate medicamentele originale folosite mai ales în tratamentul bolilor grave tratate prin programele naţionale de sănătate pot fi înlocuie cu cele generice. Şi, în plus, o nouă reducere a preţului la aceste medicamebte, care oricum sunt plătite cu mari întârzieri, nu face decât să îi încurajeze pe importatori să le vândă în alte ţări ale UE, unde primesc banii pe loc. Este vorba de aşa numitul export paralel.
”Este posibil ca producătorul/ importatorul să aducă medicamentele acestea originale în ţară, conform contractului pe care îl are cu Ministerul Sănătăţii, dar apoi aceste medicamente nu vor ajunge la programele de sănătatea ale statului, ci vor fi, legal, vândute în alte ţări ale UE, unde banii sunt plătiţi pe loc. Există acest risc la o nouă reducere a preţului”, aprecizat Olimpia Buzea, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.


Articole înrudite