Ministerul Sănătăţii a convocat, la începutul acestei săptămâni, oamenii din teritoriu, inclusiv directorii direcţiilor de sănătate publică. Aceştia au fost chemaţi la Bucureşti pentru a discuta pe tema reorganizării instituţiilor descentralizate care reprezintă acum Ministerul Sănătăţii în teritoriu. S-au purtat discuţii inclusiv despre ce se va întâmpla cu patrimoniul actualelor direcţii de sănătate publică. În principiu, până la sfârşitul săptămânii ar trebui să se decidă care dintre cele două variante de reorganizare pe Sănătate, cea a lui Dragnea sau cea a Ministerului Sănătăţii, va fi agreată de Guvern, care probabil va da o lege pe care şi-o va asuma.
„În prima variantă de reorganizare, cea propusă de Liviu Dragnea, direcţiile de sănătate publică trec cu totul în subordinea consiliilor judeţene, iar la Ministerul Sănătăţii ar mai rămâne partea de control. În cea de-a doua variantă, cea a Ministerului Sănătăţii, se vor înfiinţa autorităţi de sănătate publică, opt la număr, iar actualele direcţii de sănătate publică vor deveni oficii de sănătate publică. Din păcate, chiar în acest al doilea proiect Galaţiul, oricum, va deveni oficiu de sănătate publică. Şi în varianta de reorganizare a Ministerului Sănătăţii o parte a atribuţiilor ministerului nu vor mai rămâne la oficii, ci vor trece la Consiliul Judeţului.
O altă parte a atribuţiilor actualelor direcţii de sănătate publică va trece la Casa de asigurări de sănătate - mă refer aici la partea de programe. Nu ştiu care proiect de reorganizare este mai bun. Teoretic, în ambele cazuri banii sunt aceiaşi, diferă doar buzunarul în care sunt ţinuţi. Iar apoi sunt plimbaţi în alt buzunar. Spun asta deoarece tot atâţia bani sunt şi dacă Ministerul Sănătăţii îi dă direct direcţiilor de sănătate publică, sau indirect către consiliile judeţene”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.