26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Potrivit declaraţiei directorului executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, rata şomajului înregistrată la sfârşitul lunii octombrie la nivel judeţean a fost de 9,05%, cu 1,88 puncte procentuale mai mare comparativ cu cea înregistrată în cursul lunii septembrie, a cărei valoare a fost de 7,17%. „Numărul şomerilor înregistraţi în cursul lunii octombrie a crescut comparativ cu luna precedentă în principal din cauza faptului că au fost luaţi în evidenţa AJOFM Galaţi beneficiari ai venitului minim garantat, care figurează în evidenţele noastre ca şomeri neindemnizaţi. Trebuie făcute demersuri de către toată lumea pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, care să absoarbă o parte din gălăţenii care nu au un loc de muncă”, ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi.
Numărul şomerilor de la nivelul judeţului este în realitate mult mai mare dacă ţinem cont de faptul că angajaţii de la Combinat care s-au autodisponibilizat de-a lungul ultimilor zece ani nu au fost luaţi în evidenţa AJOFM Galaţi deoarece aceştia au cerut desfacerea contractului individual de muncă cu acordul ambelor părţi.
Cei mai puţini şomeri, în mediul urban
Numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galati la sfârşitul lunii octombrie 2013 a fost de 18.455 persoane, dintre care 4.129 şomeri indemnizaţi (reprezentând 22,37% din totalul şomerilor înregistraţi), în timp ce 14.326 erau şomeri neindemnizaţi (reprezentând un procent de 77,63% din totalul şomerilor).
Din totalul de 14.326 şomeri neindemnizaţi, 12.712 persoane beneficiază de Venitul Minim Garantat. Ca şi în lunile anterioare, ponderea şomerilor din mediul urban (24,75% în total şomeri înregistraţi) este inferioară celei din mediul rural (75,25%), deoarece majoritatea şomerilor indemnizaţi provin de la agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în zonele urbane, iar şomerii neindemnizaţi, în număr mai mare decat cei indemnizaţi, preponderent beneficiari ai prevederilor Legii 416/2001 privind acordarea venitului minim garantat, locuiesc majoritatea în mediul rural, fiind şomeri de lungă durată, cu şanse reduse de încadrare.


Articole înrudite