24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Proiectul de regionalizare a României naşte dispute în plan politic, dar şi administrativ. Conform unei variante a proiectului legislativ privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, judeţul Brăila ar putea să devină reşedinţă pentru Regiunea Sud-Est. Chiar dacă această variantă nu este asumată de către guvernanţi, cert este că judeţul Galaţi nu este propus, în niciuna dintre variantele legii privind regionalizarea României, drept capitală de regiune. Conform opiniilor parlamentarilor gălăţeni, judeţul Constanţa intră ca favorit în cursa regionalizării, pentru a fi declarat reşedinţă, printre altele şi datorită influenţei de care se bucură la nivel central primarul, dar şi preşedintele Consiliului Judeţului Constanţa.

Nebuloasă în tabăra demnitarilor gălăţeni

Parlamentarii gălăţeni susţin că varianta proiectului legislativ de regionalizare care a fost dată publicităţii zilele trecut nu este asumată de către Guvern, însă au recunoscut că în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială a ţării există mai multe variante de lucru.
„Sunt mai multe variante: de opt, respectiv 12 regiuni. În cazul în care vor fi stabilite opt regiuni, atunci reşedinţa va fi la Constanţa, potrivit informaţiilor mele. Doar în cazul în care vor fi 12 se vorbeşte despre Brăila, ca reşedinţă. Nu este nimic oficial, nu am intrat în posesia niciunui document”, ne-a spus senatorul PP-DD Nicolae Marin.
Senatorul liberal Paul Ichim ne-a spus, însă, că Brăila are, într-un fel, mai multă iniţiativă şi strategie: „Nu mă pot pronunţa, deocamdată, pentru că şi eu am foarte multe semne de întrebare în legătură cu acest subiect. Nu am văzut un document oficial. Brăila are, într-un fel, mai multă iniţiativă şi strategie, după părerea mea. Când spun acest lucru mă refer la ceea ce am văzut pe parte de sănătate la Brăila, cât timp am lucrat acolo. Au fost mai bine ancoraţi în realitate, cel puţin pe parte de servicii medicale. S-au făcut foarte multe investiţii în sistemul sanitar”.
Deputatul Victor Paul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, ne-a declarat că „vor mai apărea şi alte variante, probabil, dar cea care circulă nu este asumată de către Guvern”.

„Dacă realizau megalopolisul, noi am fi fost centrul regional”

Aceasta este opinia preşedintelui Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PIMM) Galaţi, Marian Filimon, care a lansat o serie de critici vehemente la adresa autorităţilor: „Din punctul meu de vedere, cele mai mari şanse le are Constanţa pentru că este cea mai mare entitate economică, dar şi cea mai mare aglomerare demografică din Regiunea Sud-Est. Brăila are a doua şansă pentru că acolo se află sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională. Nu am fost în stare să facem aglomerarea urbană Galaţi-Brăila, a doua după Bucureşti. Dacă erau isteţi, cei care s-au perindat la putere, atât la conducerea Consiliului Judeţean, cât şi la Primărie, parlamentari, realizau megalopolisul şi noi am fi fost centrul regional. Nu am fost în stare pentru că au fost orgolii, iar orgolioşii sunt proşti, de regulă. Am avut un Nicolae, un Bunea Stancu... Galaţiul rămâne şi de data asta de căruţă. Noi nu suntem preocupaţi, activi, nu facem lobby şi din acest motiv vom fi, din nou, coada cozii. Vom pierde trenul şi de data asta şi este păcat, pentru că greu ne vom mai întâlni cu el”.
Şeful IMM-iştilor gălăţeni a precizat că „regionalizarea nu înseamnă numai Consiliul Regional sau preşedintele de regiune, ci este vorba de o întreagă structură de instituţii regionale şi conglomerate regionale”.

Autorităţile vor să facă în câteva luni ce n-au făcut în ani de zile

Speriate din cauza proiectului de regionalizare, autorităţile gălăţene, brăilene şi tulcene încearcă să facă în doar câteva luni de zile ce nu au făcut în peste şase ani. La începutul lunii februarie, Brăila a găzduit o întâlnire la care au participat prefecţii de Brăila, Galaţi şi Tulcea, precum şi parlamentari, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din cele trei judeţe, pentru a pune bazele unei colaborări în vederea promovării unor proiecte de interes comun la nivel central. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Prefecturii şi i-a adus la aceeaşi masă pe primarul Aurel Simionescu, preşedintele CJ Brăila - Gheorghe Bunea Stancu, prefectul judeţului Brăila - Mihaela Marcu, Marius Stan - primarul Galaţiului, Nicolae Bacalbaşa - preşedintele CJ Galaţi, Cătălin Bocăneanu - prefectul Galaţiului, Horia Teodorescu - preşedintele CJ Tulcea şi prefectul de Tulcea - Eduard Lucian Simion. La întâlnire au participat şi 19 parlamentari din cele trei judeţe, precum şi ÎPS Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Subiectele care au făcut obiectul dezbaterilor au fost legate de dezvoltarea infrastructurii, a agriculturii şi a turismului în zonă. Autorităţile şi-au propus realizarea eternului pod peste Dunăre, realizarea unui aeroport între Galaţi şi Brăila, dezvoltarea Deltei Dunării, realizarea unui drum între Tulcea, Galaţi, Brăila, Focşani, până la Târgul Secuiesc, de asemenea, un alt drum pe ruta Galaţi - Brăila - Slobozia – Drajna, ce ar avea ca scop fluidizarea traficului către Bucureşti sau Constanţa. Următoarea rundă de lucru va avea loc la Galaţi, la sfârşitul lunii februarie.

Articole înrudite