18 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Punct final în procesul traficanţilor care au introdus în România aproape 15 kilograme de cocaină
Punct final în procesul traficanţilor care au introdus în România aproape 15 kilograme de cocaină

Gruparea infracţională a efectuat zeci de transporturi, prin care a adus în ţară 14.863 de grame de cocaină, în valoare de 1.486.300 de euro, dar şi 7 kilograme de cannabis (având o valoare de piaţă de 70.000 - 84.000 euro). Modul de transport al drogurilor este unul pe cât de inventiv, pe atât de periculos. Traficanţii foloseau cărăuşi care ingerau cocaina şi cannabisul sub forma unor capsule, apoi le transportau din Olanda către România, Cipru, Franţa, Spania şi Marea Britanie.
DIICOT Galaţi a destructurat în 2015 una dintre cele mai periculoase grupări de traficanţi de droguri din Europa. Aceştia îşi derulau o parte din activităţile infracţionale pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racolau cărăuşii. Transportatorii drogurilor erau recrutaţi în general din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară. Aceştia erau conduşi la Amsterdam, unde erau puşi în legătură cu Alina Sandu, rezidentă în Olanda, ce are o relaţie de concubinaj cu un cetăţean de culoare, despre care anchetatorii cred că ar fi de origine nigeriană, ce se recomanda cu pseudonimul de „Emma Boema”. El şi concubina lui îi instruiau pe cărăuşi cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame, modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca la finalizarea operaţiunii să primească aproximativ 10 - 20 de euro pentru fiecare capsulă de cocaină transportată.  Procurorii DIICOT i-au identificat şi pe cărăuşi, fiind vorba de Vasilică Rătunzeanu, Marian Dobriţa, Marius Andrei, zis „Bibică”, din judeţul Brăila, precum şi Bianca Gabriela Bârsan, din Bucureşti, care în perioada ianuarie 2013 - ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri din Olanda către Anglia, Cipru, Franţa, Spania şi România.

Prins cu un kilogram de cocaină în stomac pe aeroport

Totul a început în 2013, când Bianca Bârsan s-a deplasat în Amsterdam, fiind cazată la locuinţa Alinei Sandu. După câteva săptămâni, Bianca Bârsan a acumulat datorii faţă de Sandu, iar aceasta din urmă i-a propus să transporte capsule cu cocaină, urmând să fie plătită cu suma de 20 euro pentru fiecare capsulă transportată. Bianca Bârsan şi-a asumat rolul de cărăuş, transportând droguri în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014. În luna decembrie 2013, la solicitarea Alinei Sandu, Leonard-Cristian Tudorache l-a racolat pe vărul său, Vasilică Rătunzeanu, în vederea efectuării de transporturi de droguri către diferite state europene. Rătunzeanu a fost apoi determinat de Sandu, concubinul acesteia şi Leonard-Cristian Tudorache să transporte cocaină în ţări europene. Şi acesta a fost de acord cu rolul propus, îndeplinind rolul de cărăuş în perioada decembrie 2013 - ianuarie 2015. Următoarea persoană racolată a fost Marius Andrei, care  a transportat cocaină în stomac în perioada decembrie 2013 - aprilie 2014, fiind prins de autorităţile cipriote pe 30 aprilie 2014, pe aeroportul Paphos, în timp ce încerca să introducă în Cipru cantitatea de 970 de grame de cocaină. El a fost deja condamnat la 11 ani de închisoare şi îşi execută pedeapsa în Cipru.

Condamnaţi la pedepse grele de prima instanţă

Marian Dobriţa a fost racolat pentru a transporta droguri, în luna mai 2014, tot de Rătunzeanu, un consătean al său, la solicitarea Alinei Sandu. Deplasarea în Olanda a făcut-o împreună cu Rătunzeanu fără a cunoaşte iniţial scopul acesteia şi aflându-l abia la destinaţie. Dobriţa a efectuat un singur transport, în luna mai 2014, către Cipru. Procurorii DIICOT au colaborat cu Eurojust şi poliţiştii din Cipru şi Belgia pentru a rezolva unul dintre cele mai complexe cazuri de trafic de droguri de mare risc din ultimii 25 de ani. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Brăila, care i-a condamnat iniţial pe protagoniştii acestui caz la pedeapse ce totalizează aproape 40 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Sandu Alina, condamnată la 14 ani şi 4 luni de închisoare, în timp ce Lepădatu Rolando-Vasile  a primit 7 ani şi 8 luni de închisoare. Tudorache Leonard-Cristian ar urma să execute 6 ani şi 8 luni de închisoare, Dobriţa Marian a primit 6 ani şi 9 luni închisoare, iar Rătunzeanu Vasilică a fost condamnat la 4 ani şi 3 luni închisoare. DIICOT Galaţi a cerut pedepse mai mari pentru traficanţii de droguri, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, care a finalizat vineri cercetarea judecătorească, urmând să pronunţe verdictul definitiv în acest caz la începutul lunii iunie 2016.


Articole înrudite