23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cea de-a treia zi a protestelor din centrul universitar gălăţean a constat în atârnarea unui cearşaf imens (format din peste 21 de cearşafuri obişnuite) pe care studenţii gălăţeni le-au cusut în noaptea de 1 spre 2 martie. După obţinerea ineditei pagini albe, studenţii au scris un mesaj pentru ministrul educaţiei - „Pe NOI nu NE FUneRIu”- semnat de studenţi. În timp ce aceltia încercau să atârne cearşaful cu mesajul de protest cu ajutorul unor alpinişti urbani, câţiva dintre concitadinii noştri s-au oprit şi au comentat ceea ce vedeau. Primul, foarte indignat, a găsit că mai era nevoie de o completare la cearşaful cu pricina. Şi-ar fi dorit să vadă feţele a trei politicieni de top ai momentului: „Trebuia să îi puneţi acolo pe Boc, Funeriu şi Băsescu!”. Un altul a fost însă foarte deranjat de acţiunea studenţilor, drept pentru care i-a trimis la muncă: „Ia uite câtă zăpadă este aici şi ei pierd vremea, cocoţându-se aiurea pe universitate! Mai bine treceţi să daţi zăpada asta!”. O bătrânică a privit speriată spre clădire: „Ce-i, maică? Se dărâmă?”. Iar o doamnă în jur de 40 de ani a întrebat, curioasă: „Cum trebuie să citim asta, în engleză? A…F… Am înţeles acum!” şi a plecat zâmbind, felicitând studenţii pentru că au curaj şi iau atitudine.
Dorin Coteţ, liderul studenţilor centrului universitar gălăţean, ne-a declarat: „Am respectat calendarul stabilit – am afişat un mesh format dintr-un cearşaf la care am lucrat toată noaptea, cred că am putea să ne deschidem o croitorie la Ligă. Am lipit şabloane din coli de hârtie şi am format astfel literele mesajului, pe care l-am scris cu spray-uri de vopsea auto. Cam atât la Galaţi, până acum. La cămine au rămas încă pe geamuri mesajele de protest lipite marţi”. Studenţii din centrul universitar gălăţean nu vor marşa pe protestul „pachetului” cu mâncare de la părinţi, menţinându-şi convingerea că gestul nu va avea impact la minister, iar studenţii vor face un sacrificiu zadarnic. Aparenta pauză este de fapt un timp alocat mobilizării studenţilor, care se vor deplasa la Bucureşti pentru protestul care se va desfăşura luni, 7 martie, în faţa Ministerului Educaţiei. Dorin Coteţ şi-a exprimat speranţa ca un număr cât mai mare dintre studenţii de la Galaţi să reuşească să se mobilizeze pentru deplasarea la Bucureşti. Studenţii gălăţeni au avut unele dintre cele mai inedite proteste organizate în săptămâna dedicată protestelor din ţară, conform calendarului stabilit la nivel naţional. Manifestări similare celei desfăşurate ieri în oraşul nostru au mai fost organizate de studenţii centrelor universitare româneşti din Timişoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Petroşani, Baia-Mare, Suceava, Iaşi, Constanţa.
ANOSR va strânge semnăturile studenţilor din întreaga ţară care se opun actualei Legi a educaţiei, în vederea anulării prevederilor care privesc mediul universitar. Reamintim că cea mai mare nemulţumire a studenţilor vizează anularea reprezentativităţii de 25% a studenţilor în alegerea rectorilor universităţilor; precum şi cea a celorlalte foruri decizionale din mediul academic, precum şi obligativitatea participării la cursuri.

Articole înrudite