17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Probe neconforme la dezinfectanţii din Spitalul de Copii şi Spitalul de Urgenţă din Galaţi
Probe neconforme la dezinfectanţii din Spitalul de Copii şi Spitalul de Urgenţă din Galaţi

Reprezentanţii autorităţilor locale gălăţene au ieşit azi cu puncte de vedere după ce pe tolo.ro au apărut informaţii cum că, la Spitalul de Copii Galaţi, ar fi ieşit mai multe probe pozitive care ar adeveri că dezinfectantele companiei incriminate că le diluzează nu fac faţă la anumiţi germeni. Tot aceleaşi surse afirmă că la acest spital s-au făcut contracte de achiziţionare a dezinfectantelor prin atribuire directă şi că aceste dezinfectante au fost scoase de la utilizare pe furiş. Primarul Galaţiului, Marius Stan, a precizat că Primăria a trimis acum corpul de control pentru a verifica achiziţiile Spitalului de Copii în materie de dezinfectanţi. Dr. Costinela Georgescu, directorul serviciului de asistenţă medicală al municipiului Galaţi, a precizat clar că nu are informaţii care să ateste dacă la Spitalul de Copii sunt sau nu probe pozitive care să arate că dezinfectantul nu a fost bun deoarece Direcţia de Sănătate Publică nu le-a oferit aceste informaţii. Reprezentanţii DSP Galaţi au precizat că rezultatul l-au trimis direct doar Ministerului Sănătăţii şi nu pot comenta ordinele acestei structuri. Pe de altă parte, directorul Spitalului de Copii Galaţi neagă o parte din acuzaţii iar despre altele susţine că nu are informaţii deoarece DSP Galaţi face anchetă.  
Spitalul de Copii a achizitionat în martie 100 de flacoane din două produse Hexi Pharma. „Nu a fost atribuire directă, a fost licitaţie. Nu l-am folosit pe tot, mai avem, dar când am văzut în media ce probleme au apărut, am început să îl folosim cât mai puţin deoarece mai avem un alt produs, de la o altă firmă. Nu pot să spun dacă în spitalul pe care îl conduc au ieşit sau nu probe pozitive, pentru că încă este o anchetă în desfăşurare. S-au luat probe şi încă se mai iau probe împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Rezultatele care au ieşit nu au fost ascunse sub nicio formă. Rezultatele au fost înregistrate şi notate, nu este posibil să se întâmple aşa ceva. Într-adevăr, avem o cantitate mică de dezinfectant care este incriminat, achiziţionat de noi în luna martie. Cantitatea de 100 de flacoane este normală pentru un spital ca al nostru, având în vedere că noi mai folosim alternativ şi alte dezinfectante. Într-adevăr, în ultima vreme, fiind avertizaţi şi de presă, nu am folosit numai acest dezinfectant, ci este folosit şi celălalt, alternativ. Nu am scos nimic intenţionat şi nu avem nimic cu firma. Până nu avem dovezi clare că nu trebuie să-l folosim, noi nu avem de ce să nu-l folosim. Dintre cele 100 de flacoane iniţiale, o parte a fost deja folosită, iar restul se află în magazia spitalului. Îl folosim în continuare, dar nu singur. Este destinat pentru suprafeţe şi pentru dezinfecţia mâinilor. Oricum, interesul spitalului este să afle cât mai repede dacă dezinfectanţii folosiţi sunt conformi sau nu. Noi ne putem mândri cu un spital curat, frumos, nu am avut incidente. Chiar m-am bucurat atunci când am aflat că ministrul Sănătăţii îşi propune să facă o analiză a acestor dezinfectanţi. Noi suntem cei care beneficiem de aceste substanţe, care au şi avizul Ministerului Sănătăţii. Nu avem nicio vină în ceea ce priveşte utilizarea acestor dezinfectanţi şi nu am avut nicio vină. Achiziţiile au fost făcute prin licitaţie. Nici noi nu avem un rezultat clar şi categoric al întregii situaţii”, a precizat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii Galaţi.
Colegiul Medicilor Galaţi arată că întotdeauna a încurajat medicii să raporteze infecţiile intraspitaliceşti şi că, din păcate, cum managerii nu pot controla calitatea dezinfectantului şi trebuie să ia ce e mai ieftin, se întâmplă aşa ceva. „Legea finanţelor spune că atunci când faci o licitaţie trebuie să iei produsul cel mai ieftin. Nu întotdeauna cel mai ieftin este şi cel mai bun. Acum am întrebat şi eu conducerea spitalului şi mi-au spus că era cel mai ieftin dintre toate. Cum banii sunt care sunt, s-a luat ce e mai ieftin. De unde să ştii, dacă nu ai laborator de analize, dacă ăla este diluat sau concentrat. La Spitalul de Copii nu au existat mari probleme, nişte infecţii nozocomiale simple au mai fost, deoarece cine nu raportează deloc infecţii din acestea minte. Dacă România este într-o situaţie mai delicată din acest punct de vedere, este pentru că de teama Sanepidului, a amenzilor, nu au raportat, nu au fost cinstiţi. Dar la noi eu i-am sfătuit pe toţi colegii să raporteze orice astfel de caz, cât ar fi de mic”, a spus prof. dr. Aurel Nechita, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi şi medic în Spitalul de Copii.
Ministerul Sănătăţii a anunţat însă că au fost găsite probe neconforme la Galaţi nu doar la Spitalul de Copii ci şi la Spitalul de Urgenţă.


Articole înrudite