14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primii paşi către depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin la Tecuci
Primii paşi către depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin la Tecuci
Spitalul municipal „Anton Cincu” Tecuci s-a înscris în cel mai nou program demarat de ministerul Sănătăţii, programul privind depistarea precoce a cancerului de col uterin. În cadrul acestui program pot participa femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani. Examinarea pacientelor şi studierea analizelor recoltate se face în mod gratuit, ceea ce ar trebui să strângă cât mai multe tecucence şi nu numai, având în vedere faptul că un astfel de test în cabinetele ginocologice variază între 50 şi 70 lei.
„Prevenirea cancerului de col uterin a devenit o prioritate, mai ales că analiza în sine nu este un procedeu traumatizant pentru femei, iar rezultatul poate chiar salva vieţi. Depistarea cancerului de col uterin în fază incipientă poate avea rezultate remarcabile. Spitalul municipal Tecuci s-a înscris de câteva zile în acest program, având în vedere faptul că dosarele trebuie depuse până la data de 1 noiembrie, şi cum îndeplinim toate cerinţele, avem speranţa că vom putea demara acţiunea la nivel local începând cu data de 1 decembrie. Am încheiat contracte cu 22 de medici de familie, din cei 100 existenţi, şi sperăm ca adresabilitatea să fie cât mai mare. Este deosebit de important ca mai ales în mediul rural să se facă o informare corectă a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, să li se prezinte avantajele acestui test, precum şi faptul că testul este gratuit şi total nedureros, lucruri de care se feresc cele mai multe persoane”, a declarat dr.Daniela Mircea, director interimar al Spitalului Municipal „Anton Cincu”Tecuci.
De pe urma acestui program nu au de câştigat doar pacientele, ci şi cei care participă la desfăşurarea programului. Astfel, pentru fiecare pacientă examinată se plăteşte o sumă de 80 lei, din care 15 lei revin medicului de familie, prima „verigă”, cea care face legătura directă cu populaţia beneficiară a acestui program, cabinetul de obstetrică-ginecologie sau cel de planing familial, care recoltează analiza pentru un cost de 28 lei de persoană, iar restul fondurilor merg către laboratorul care examinează lamelele recoltate. Programul în ansamblu este supravegheat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.


Articole înrudite