23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primarii şi fermierii gălăţeni, consiliaţi pentru atragerea fondurilor europene
Primarii şi fermierii gălăţeni, consiliaţi pentru atragerea fondurilor europene
Sesiunea de informare a primarilor şi fermierilor din judeţ privind atragerea fondurilor europene s-a desfăşurat săptămâna trecută, într-una din sălile sediului Consiliului Judeţului. Specialiştii APDRP au prezentat programele de finanaţare europeană pentru mediul rural şi au răspuns întrebărilor adresate punctual de auditoriu. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai câtorva bănci comerciale, care şi-au prezentat ofertele de finanţare, căci, aşa cum sublinia Nicu Chebac, directorul instituţiei, „prima şi cea mai importantă problemă cu care se confruntă fermierii este cofinanţarea”. Criza economică a generat reticenţa băncilor privind sprijinul acordat în vederea creditării, inclusiv celor care doreau să atragă fonduri europene, însă „în ultimul timp băncile s-au reorientat şi au devenit mai flexibile”, după cum a precizat directorul APDRP Galaţi. Nicu Chebac a adăugat: „Din cele 33 de miliarde puse la dispoziţia României, doar 10,5 miliarde sunt pentru agricultură. Efectiv nu ne ajung. Din experienţă am constatat că din 5 proiecte depuse doar 3 sunt finanţate, pentru că nu ajung banii”. Pe parcursul anului 2010, în judeţul nostru s-au înregistrat 360 de beneficiari ai proiectelor cu finanţare europeană pe agricultură, sumele nerambursabile atrase cifrându-se la 59,5 milioane de euro.
Nicu Chebac a recomandat aplicanţilor să vină cu dosarele la sediul instituţiei, cel mai târziu cu câteva zile înainte de finalizarea termenului limită de aplicabilitate, astfel încât, în condiţiile în care dosarul este incomplet, să aibă timpul necesar obţinerii documentelor, pentru a nu rata finanţarea din cauza unui singur act. Proiectele pot fi scrise de beneficiar sau de către un consultant, caz în care directorul APDRP recomandă alegerea unor consultanţi care au avut succes în accesarea fondurilor.
Sumele disponibile în Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FADR) pot fi accesate încadrând solicitările de finanţare pentru proiecte agricole, cât şi a unora non-agriocole care vor funcţiona în zone rurale (Măsura 312 - sprijin pentru crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor). Proiectele agricole se vor încadra pe Axa I, pe mai multe măsuri: Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri – implică fonduri europene nerambursabile acordate personalor care au vârsta de până în 40 de ani, încep pentru prima dată o activitate rurală şi au studii agricole, în caz contrar vor urma un curs la Camera Agricolă; Măsura 121 – investiţii pentru finanaţrea şi modernizarea exploataţiilor agricole în sectoarele prioritare care cuprinde investiţii în sectorul vegetal, dar şi cel de creştere a animalelor; Măsura 125 – Investiţii pentru modernizarea infrastructurii agricole şi silvice; Măsura 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole; Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice. Comunităţile rurale pot accesa fonduri disponibile pe Măsura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale.

Articole înrudite