25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Galaţi, bună de plată pentru 4,2 milioane de euro
Primăria Galaţi, bună de plată pentru 4,2 milioane de euro
Primarul Galaţiului, liberalul Marius Stan, a anunţat în cadrul conferinţei de presă susţinute joi după-amiază faptul că municipalitatea este obligată să plătească suma de 4,2 milioane de euro ca urmare a unei sentinţe definitive şi irevocabile în dosarul Sima şi Tudose. Reamintim că mărul discordiei l-a reprezentat revendicarea unei anumite suprafeţe de teren în Galaţi de către cele două persoane fizice, care au dat în judecată iniţial Consiliul Local. „Nepunerea în executare a acestei sentinţe ne face responsabili pe mine, primarul oraşului, pe toţi consilierii de acum şi pe toţi cei din mandatele trecute. Acţiunea a fost introdusă în instanţă în anul 1991, au trecut 20 de ani şi nimeni n-a pus în aplicare o sentinţă judecătorească. Dacă s-ar fi făcut acest lucru şi se ajungea la o înţelegere între cele două părţi, poate nu se ajungea să fie nevoie ca Primăria să plătească 4,2 milioane de euro, ci poate se ajungea la punerea în posesie a unui teren. Acum, cetăţenii respectivi se încăpăţânează să primească cei 4,2 milioane de euro şi nu avem ce face, trebuie să plătim, aceasta este concluzia la care am ajuns după ce am consultat mai multe case de avocatură mai mult decât profesioniste”, a declarat primarul Marius Stan. Acesta a mai dat un alt exemplu de caz în care Primăria este bună de plată, şi care nu este unul nou, şi anume procesul intentat municipalităţii de către Vasile Cucu, în care Primăria a fost obligată să plătească zilnic câte 500 de lei, din anul 2007, pentru neeliberarea la termen a unei hotărâri privitoare la vânzarea unui teren către Vasile Cucu.
Deşi ambele procese nu sunt o noutate, iar situaţiile sunt cunoscute încă din vremea vechiului Consiliu Local, când Marius Stan era consilier local al PNL, cele două cazuri au fost aduse de actualul primar ca argument pentru faptul că o parte din bugetul Primăriei va trebui cheltuit nu pentru efectuarea de investiţii, ci pentru achitarea despăgubirilor stabilite în baza sentinţelor judecătoreşti. Marius Stan a spus că sentinţele „vin ca bolovanii” şi ele trebuie aplicate, asta în condiţiile în care doar 20% din bugetul municipalităţii este alocat investiţiilor şi 80% este destinat cheltuielilor. „Sentinţele vin tăvălug peste noi şi ne iau din banii publici. Banii oamenilor, banii oraşului, bani din care noi facem dezvoltare”, a declarat edilul şef al urbei. Þinând cont de situaţia prezentată de Marius Stan, poate ar fi indicat să se găsescă soluţii pentru ca banii care vor fi folosiţi pentru despăgubiri să fie luaţi din fondul alocat cheltuielilor şi nu din banii alocaţi investiţiilor.
Comisie de mediere a conflictelor patrimoniale
Aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre care prevede înfiinţarea unei comisii de mediere, pentru analizarea şi soluţionarea unor conflicte patrimoniale, comisie din care fac parte Marian Avramescu (PP-DD), Hristache Bogatu (PSD), Cătălin Cristache (PDL), Cristian Dima (PNL) şi Costel Văsoi (PC). „Am înfiinţat această comisie, care evident că va naşte anumite discuţii, pentru a încerca să găsim soluţii pe cale amiabilă a conflictelor patrimoniale. Ştiu că vor exista poate voci care vor spune că să vezi cum comisia asta negociază, cum îşi ia partea leului... Pentru transparenţă, am decis înfiinţarea unei comisii numită de consilieri, care va încerca să mai diminueze din pagubele imense pe care le avem”, a declarat Marius Stan.


Articole înrudite