17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţul produselor alimentare creşte vertiginos, în timp ce puterea de cumpărare scade la fel de vertiginos
Preţul produselor alimentare creşte vertiginos, în timp ce puterea de cumpărare scade la fel de vertiginos
La nivelul municipiului Tecuci situaţia locurilor de muncă este destul de delicată. Tot mai mulţi tecuceni îngroaşă rândurile la Agenţia Locală a Forţelor de Muncă, în speranţa că pot obţine un venit sigur pentru câteva luni, timp în care speră să îşi găsească o activitate care să le asigure pâine zilnică. În tot acest timp, preţurile de pe rafturile marilor magazine sunt în continuă creştere, iar numărul cumpărătorilor în continuă scădere. Printre rafturile împovărate de produse, arar păşeşte câte un cumpăarator rătăcit, care caută din priviri preţurile cele mai mici şi eventual oferte promoţionale. După îndelungi observaţii, coşurile ajung la casele de marcat apoape goale, iar cele câteva alimente, majoritatea făcând parte din rândul alimentelor de bază, stau stinghere pe fundul coşului de cumpărături. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât oamenii încă nu şi-au revenit după efortul financiar făcut cu ocazia sărbătorilor pascale.
Aceeaşi situaţi se întâlneşte şi în pieţele tecucene. Aici comercianţii îndeamnă cumpărătorii să le vadă marfa expusă, care, curios, devine din ce în ce mai scumpă. Dacă pe 1 mai piaţa abunda de produse agricole de sezon la preţuri rezonabile, o săptămână mai târziu valoarea produselor a crescut chiar şi cu 50%, ceea ce a făcut să scadă simţitor numărul cumpărătorilor. Tecucenii, speriaţi de această situaţie, se plimbă printre tarabe şi privesc mai ceva ca la muzeu. Printre trufandalele care şi-au mărit preţul îngrozitor de mult se numără salată verde, care a ajuns de la 1 lei căpăţâna la 1,5 lei în numai o săptămână. Aceeaşi situaţie poate fi întâlnită şi la castraveţi, de la 3 lei/kg aceştia se comercializează cu 5 şi chiar 6 lei/kg. Spanacul, de asemenea, se vinde cu 5 lei/kg, în condiţiile în care înainte era pe piaţă cu 3 lei/kg. Furia scumpirilor a cuprins şi alte produse agricole: varza, sfecla roşie, zarzavaturile precum şi fructele şi legumele de import.
În aceaste condiţii, tecucenii sunt pur şi simplu condamnaţi la înfometare, mai ales că nivelul salariilor este foarte redus, iar de multe ori nici măcar locuri de muncă prost plătite nu sunt de găsit.

Articole înrudite