Colegiul de Alimentaţie şi Turism “Dumitru Moţoc” Galaţi , partener în proiectul Leonardo da Vinci ”Kitchen and Restaurant Guide for Starters”, alături de alte 14 ţări, a avut privilegiul de a trimite 7 reprezentanţi (5 elevi şi doi profesori) într-un schimb de experienţă la Izola - Slovacia, la şcoala hotel-restaurant din localitate.
După selecţia riguroasă a elevilor, efectuată de directorul şcolii, prof. Anca Diculescu, de coordonatorul de proiect, prof. Lidia Iliea, conducătorul de grup, prof. Carmen Balaban şi profesorii de specialitate, s-a constituit grupul de elevi ce trebuia să dovedească faptul că au cunoştinţe solide de limba engleză, îndemânări practice de gătit şi servire a mesei, abilităţi de comunicare şi, nu în ultimul rând, să fi dovedit implicare în activităţile şcolii.
Deplasarea a avut loc în perioada 9-13 mai şi a avut drept obiectiv promovarea bucătăriei tradiţionale româneşti. În Izola, elevii gălăţeni, coordonaţi de prof. de specialitate Cristina Ciurea, au gătit două preparate tradiţionale româneşti, alături de alte trei grupuri de elevi, din Slovenia, Estonia şi Macedonia.
Timpul petrecut în micul, dar elegantul oraş de pe malul Mării Adriatice a fost intens fructificat pentru a cunoaşte tradiţiile locale, de a comunica în limba engleză, de a promova România, de a cunoaşte locuri minunate din această ţară: lacul Bled, Peştera Scoţiană, oraşul port Koper sau capitala ţării Liubliana. Şi, de ce nu, de a lega prietenii cu colegii lor din alte ţări. Fără teama de a greşi, putem afirma că elevii gălăţeni au avut un comportament exemplar, respectând în totalitate programul impus de gazde, cerinţele zilnice şi obiectivele proiectului. De altfel, ei au avut ca şi sarcină finală completarea unui raport de activitate şi a unui chestionar legat de mobilitatea desfăşurată. Prezenţa lor în Izola a fost bine apreciată de coordonatorul local, ei fiind răsplătiţi cu diplome şi obiecte tradiţionale. "Deşi nu m-am aflat la prima experienţă de acest gen, recunosc că întâlnirea cu Izola, cu elevii sloveni, a constituit o reală bucurie şi mi-a permis acumularea unei experienţe de neuitat", a marturisit prof. Carmen Balaban.