23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poţi face performanţă oriunde
Poţi face performanţă oriunde
Maricica Năstase este educatoare de aproape 30 de ani şi, deşi au trecut atâţia ani de când este printre cei mici, are entuziasmul începătorului. La Festivalul Naţional "Steluţele Dunării", ce a avut loc la începutul lunii iunie la Galaţi, doamna educatoare a venit însoţită de nişte copilaşi tare inimoşi care au smuls ropote de aplauze. Despre drumul parcurs până la reuşita de pe scenă ne povesteşte chiar Maricica Năstase, educatoare la Grădiniţa Nr. 2 din Pechea: "Am absolvit Liceul Pedagogic „C. Negri", Galaţi în 1982, deci aproape 30 de ani în slujba celor mici. Ador copiii şi profesia de educator, cu asta «mă hrănesc» zilnic şi încerc în fiecare zi să aduc ceva nou pentru ca «picii» mei să fie fericiţi, să-i văd veseli şi încrezători, chiar dacă ne confruntăm cu o perioadă de criză. Mesajul meu către părinţi şi elevi a fost şi va fi în continuare acela de a iubi şcoala, de a o considera a doua casă, în care copilul să vină cu plăcere şi să-şi îmbogăţească cunoştinţele prin activităţi cât mai atractive. De aceea pun accent şi pe activităţile artistice, cum ar fi serbările şcolare, concursuri, festivaluri în cadrul cărora copilul preşcolar îşi dezvoltă latura artistică, devine dezinvolt, mai încrezător, fără inhibiţii".
Urmărind prestaţia şi dezinvoltura copiilor de 4, 5 şi 6 ani care au cântat şi au dansat pe scenă, ai fi putut să cazi în capcana de a crede că sunt foarte obişnuiţi cu scena, cu apluzele spectatorilor şi chiar cu exigenţa juriului: "Nu am mai participat la alte concursuri, de multe ori mi-a fost teamă sau nu am avut încrederea necesară. Nu e uşor să te organizezi şi să ajungi pe scenă, în spate este multă muncă, multe ore în afara normei didactice, dar rezultatul e pe măsură. Acum, când experienţa îşi spune cuvântul, am spus că trebuie să fac ceva mai mult şi să încerc. Am început să mă pregătesc încă din semestrul I al acestui an şcolar, am lucrat intens cu aceşti copilaşi deoarece nu sunt toţi de aceeaşi vârstă. Însă am reuşit să îi integrez pe toţi, chiar şi un copil de 4 anişori care a reuşit să execute paşii de dans alături de copiii de 5-6 ani. De multe ori am spus că abandonez, nu eram mulţumită de cum evoluam, dar am perseverat. A fost destul de greu, fără muncă nu se poate, aşa le-am spus şi copiilor încurajându-i să lupte pentru o victorie".
Şi dacă Blaga afirma că "veşnicia s-a născut la sat", văzând exemplul copiilor din Pechea, suntem ferm convinşi că tradiţia nu se va pierde cu una, cu două: "Indiferent de situaţia economică şi politică, educatorul trebuie să-şi îndeplinească datoria sfântă – aceea de formare şi educare a tinerei generaţii care ne va reprezenta peste ani, să fie mândri că sunt români şi să poarte cu cinste costumul popular românesc. La Pechea suntem o echipă, de aceea doresc să mulţumesc domnişoarei director Ramona Marta Palade pentru încurajare şi susţinere, educatoarei Vasilica Mihai, grupa step-by-step, şi doamnei Maranda Stan, educatoare de curând pensionară şi model pentru întreg colectivul de cadre didactice din comuna noastra, doamnei director coordonator Mona Armencea şi doamnei Jenica Drăguş pentru sprijin şi tuturor colegelor care mi-au fost alături. Totodată aş vrea să transmit cele mai bune gânduri şi multe mulţumiri părinţilor pentru implicarea în pregătirea acestei activităţi şi nu în ultimul rând domnului fotograf Cezar pentru calitatea imaginilor înregistrate".

Articole înrudite