În fiecare a treia sâmbătă a lunii septembrie a fiecărui an este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Celule Stem Hematopoietice. Aşa că sâmbătă, 17 septembrie, a fost celebrată peste tot această zi, scopul fiind acela de a sensibiliza factorii de decizie şi publicul larg, de a informa despre ce înseamnă a fi donator de celule stem şi care este impactul transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor.
„Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost marcată la Galaţi, sâmbătă, printr-o campanie de informare şi înscriere în Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH ), ce a avut loc la sediul Centrului Regional de Transfuzii Galaţi. Anul acesta, la Galaţi s-au înscris 488 de posibili donatori de celule stem hematopoietice”, a precizat Camelia Stoichiţescu, directorul Centrului.
Anul acesta, în România s-au înscris 5.902 persoane. Înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea de celule stem hematopoietice. Donarea este voluntară, anonimă şi neremunerată. De aceasta vor beneficia copiii şi adulţii din România care au fost diagnosticaţi a avea leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sangvin. Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică în subordinea Ministerului Sănătăţii, a cărui misiune este de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, pentru toţi pacienţii din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili în familie. Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi, în acelaşi timp, cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Este nevoie de cât mai mulţi donatori. Toate persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori de celule stem hematopoietice. În întreagă lume există peste 28 de milioane de donatori înscrişi, în România fiind înscrise 35.859 de persoane.