17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Poneiul Hanna, salvat de Help Lăbuş
Poneiul Hanna, salvat de Help Lăbuş

Poveste impresionantă în prag de Sărbători. Salvată în august de la eutanasiere, deoarece avea un picior îndoit în unghi drept, de la naştere, femela de ponei Hanna a scăpat cu viaţă şi este sănătoasă. Asta, însă, după eforturi foarte mari făcute de Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Help Lăbuş din Galaţi.  
Hanna avea doar 7 zile de la naştere când stăpâna a decis să o eutanasieze.
„Am aflat că stăpâna Hannei voia să o eutanasieze deoarece avea acel defect din naştere la piciorul din spate.     Avea doar 7-8 zile atunci, poneiul. Am contactat medici specialişti de la Bucureşti de acolo m-au trimis la Cluj, unde am întâlnit o echipă de medici profesionişti, care şi-au dat toată silinţa. Este vorba de medici de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. I-au repoziţionat piciorul. La noi în ţară este o premieră o astfel de operaţie, pe un astfel de animal. Poneiul şi mama lui au stat spitalizate la Cluj cam şase luni. Costurile au fost mari şi aveam în continuare nevoie de ajutor financiar. Nu trăia dacă nu era operată. Ne bucură că s-a întors acasă, la Help Lăbuş“, a povestit Corina Grigore, de la Help Lăbuş Galaţi.
Asta nu ar fi fost posibil fără efortul medicilor de la singurul spital de cabaline din ţară, cel aflat la Cluj, la Facultatea de Medicină Veterinară.
„Operaţia a durat trei ore şi am fost o echipă de patru cadre medicale din Facultatea de Medicină Veterinară Cluj. Piciorul din spate al poneiului avea două articulaţii răsucite din naştere, una la încheietură şi alta la metatars“, a declarat dr. Cristian Crecan de la Facultatea de Medicină Veterinară Cluj.
Hanna a fost operată când avea o lună iar atunci diagnosticul a fost „deformări osoase congenitale - artrodeză pantarsală”. Chiar dacă acum poneiul este în adpostul celor de la Help Lăbuş, asta nu înseamnă că drumurile la clinica din Cluj s-au terminat. În primăvară va fi iar investigată şi atunci se va decide dacă şi cât va mai purta bandajul cu atele care îi susţine oasele piciorului ce i-au fost îndreptate chirurgical.


Articole înrudite