Pe perioada anului 2016, poliţiştii locali au acţionat pe raza de competenţă, atât în patrule proprii, cât şi în patrule mixte, cu agenţii de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Secţia Regională de Transporturi Galaţi – Biroul Transporturi Navale şi Biroul de Transporturi Feroviare.
Ordine Publică
Pe parcursul anului 2016, poliţiştii celor 5 secţii de Poliţie Locală au aplicat 6.594 sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora fiind în sumă de peste 700.000 lei. Totodată, poliţiştii locali de la ordine publică au depistat 194 de fapte cu caracter penal, ponderea fiind la furturi, etnobotanice, portul sau folosirea fără drept a obiectelor periculoase etc.
Datele statistice arată că, în 2016, cele mai multe sancţiuni contravenţionale, au fost aplicate în baza legii 61/1991 - (2.953 sancţiuni). Tot anul trecut oamenii legii au dat amenzi având la bază hotărârilor de Consiliu Local -79/2002 - (2.451 sancţiuni), 307/2006 – (799 sancţiuni) etc. Tot în 2016, poliţiştii celor 5 secţii de Poliţie Locală au depistat şi predat 12 persoane suspecte, şi au organizat 156 de acţiuni de menţinere a ordinii publice şi alte acţiuni cu caracter preventiv. Au aplicat sancţiuni contravenţionale tulburarea ordinii şi liniştii publice, consum de băuturi alcoolice în alte locuri decât cele special amenajate, dar şi pentru murdărirea domeniului public, distrugerea spaţiilor verzi, distrugerea/ degradarea mobilierului urban, încălcarea normelor legale privind staţionarea voluntară a autovehiculelor cu masa totală mai mare de 3,5 tone, respectiv mai mult de 9 locuri pe scaune etc.
Siguranţă Rutieră
Poliţiştii locali care îşi derulează activitatea în acest segment au constatat şi aplicat 2.818 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de peste 560.000 lei. Oamenii legii au constatat în flagrant 19 fapte cu caracter penal, dintre acestea 11 fac referire la depistarea în trafic a conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, care conduceau fără permis sau cu permisul suspendat. Efectivele Serviciului de Siguranţă Rutieră şi-au adus o contribuţie însemnată la menţinerea fluenţei traficului rutier în municipiul Galaţi, precum şi a unui climat corespunzător de ordine şi linişte publică.
Control Activităţi Comerciale şi Evidenţa Persoanelor
În acest domeniu, poliţiştii locali au organizat 67 de acţiuni şi au constatat 18 fapte cu caracter penal. La capitolul sancţiuni contravenţionale, au fost aplicate un număr de 1.062, în sumă de 163.650 lei. În unele cazuri s-a luat măsura complementară de confiscare a mărfurilor, valoarea estimată a acestora fiind 14.053 lei. Tot în 2016 a fost suspendată activitatea la un număr de 56 societăţi comerciale.
Au fost confiscate de pe raza municipiului Galaţi 240 kg peşte, 22 kg carne, 306 litri băuturi alcoolice, de la diferite persoane care efectuau acte de comerţ în alte locuri decât cele special amenajate şi fără a deţine documente care să justifice provenienţa, calitatea si termenul de valabilitate al acestora.
Şi în 2017 poliţiştii locali din cadrul acestui serviciu, au în atenţie, eradicarea comerţului ilicit şi identificarea comercianţilor care vând marfă fără acte de provenienţă. Angajaţii Poliţiei Locale urmăresc totodată, cum se desfăşoară comerţul stradal, accent punându-se pe aleile de acces în pieţele agroalimentare, comercianţii fiind îndrumaţi să-şi vândă produsele în cadrul pieţelor.
Serviciului Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal
La acest serviciu, în anul 2016 au fost primite spre rezolvare 794 sesizări dintre care 706 sesizări scrise primite pe adresa Poliţiei Locale Galaţi şi 88 sesizări telefonice, primite prin dispeceratul instituţiei.
În domeniul disciplinei în construcţii şi afişajul stradal au fost întocmite 215 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în baza cărora au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 310.700 lei, fiind dispuse totodată şi măsuri complementare în conformitate cu prevederile art. 28, alin. (1) din Legea 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În 15 cazuri au fost sesizate organele de cercetare penală pentru lucrări de construcţii care se executau, fără autorizaţie de construire la imobile aflate în zone de protecţie a monumentelor istorice, fapte care, în conformitate cu prevederile art. 24 din Legea 50/1991, constituie infracţiuni.
În domeniul protecţiei mediului au fost întocmite, în conformitate cu prevederile HCL 79 / 2002; HCL 307/2006; legea 54/2012 şi legea nr. 61/1991, un număr de 111 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor fiind aplicate amenzi în valoare de 21.510 lei. Au fost efectuate verificări şi aplicate sancţiuni pentru: autoturisme parcate ilegal pe spaţiul verde, lipsa contractelor încheiate cu operatorul local de salubritate, nerespectarea normelor de convieţuire prin creşterea şi deţinerea ilegală de animale şi păsări în locuinţe sau în zone interzise, lipsa carnetelor de sănătate pentru animalele de companie, depozitarea materialelor de construcţii pe domeniul public, organizarea activităţilor de picnic în alte locuri decât cele neautorizate etc.
Intervenţie Rapidă şi Control Acces
pe acest segment de activitate s-au acordat 262 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 60.000 lei. De asemenea, pentru perioada analizată, pe linia constatării faptelor cu caracter penal s-au înregistrat 80 de prinderi în flagrant din care: 11 infracţiuni de furt, patru infracţiuni OUG 195/2002, 51 infracţiuni - legea 143/2001, două infracţiuni de distrugere, o infracţiune de tâlhărie, o infracţiune braconaj, două infracţiuni de deţinere arme albe şi şapte depistări.
Poliţiştii locali din cadrul acestei structuri operative, au organizat 61 de acţiuni specifice, activităţi de menţinere a ordinii publice şi intervenţii cu grad ridicat de risc.
Pe durata anului 2016, lucrătorii Serviciului Intervenţie Rapidă şi Control Acces au intervenit în soluţionarea de reclamaţii din partea unor asociaţii de proprietari, plângeri şi petiţii ale cetăţenilor, internarea de persoane bolnave psihic, internarea persoanelor fără adăpost, acordarea de sprijin poliţiştilor locali din cadrul celorlalte servicii şi stingerea unor conflicte cu pericol social sporit.
Dispeceratul Poliţiei Locale
Pe perioada anului 2016 s-au primit 2.389 de sesizări telefonice, dintre care 395 de la agenţii din teren, restul de 2.494 fiind făcute de către cetăţeni. Dintre acestea, 80 au fost soluţionate, diferenţa sesizărilor neconfirmându-se.
În perioada la care facem referire au fost efectuate 13.421 de verificări în baza de date, dintre care 11.175 cu privire la stabilirea identităţii persoanelor, iar 2.246 pentru identificare proprietarilor de autovehicule.