15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pace şi prietenie la judeţ
Pace şi prietenie la judeţ
La judeţ au fost îngropate pentru o vreme securile, topoarele şi celelalte „arme” care au generat câteva confruntări pe parcursul anului trecut. Toate punctele de pe ordinea de zi au trecut fără ca cineva să vocifereze, iar preşedintele Eugen Chebac s-a bucurat, cu atât mai mult, cu cât şedinţa includea adoptarea bugetului judeţului.
Şedinţa a fost colorată niţel printr-o rocadă în rândul grupului liberal. Simona Gampe-Crăciunescu a demisionat, fotoliul său fiind ocupt de Florin Dan Emil Pălimariu.
Bugetul judeţului nostru însumează 200 de milioane de lei. Banii s-au împuţinat anul acesta, iar nevoile au crescut după îmbogăţirea judeţului cu unităţile sanitare pentru care autorităţile locale nu primesc şi fondurile aferente investiţiilor. Adunând plusurile şi minusurile, preşedintele CJ se declară mulţumit de proiecţia bugetară, pe care o consideră bine întocmită, ţinând cont de ceea ce există, şi speră ca la finele anului să constate un bilanţ bun. Investiţiile ocupă un loc prioritar (35% din fondurile bugetului) iar Chebac nu este adeptul creditelor ori a numărului redus de investiţii care să înghită majoritatea bugetului, ci preferă mai curând soluţia cofinanţării din buget pentru proiecte de investiţii cu finanţare preponderent europeană ori guvernamentală. Chebac ne-a declarat: „Faţă de bugetul iniţial al anului 2010, bugetul lui 2011 este mai mic cu 9,5 milioane de lei. Este mult mai mic prin Ordinul 7 al ministrului de Finanţe, prin care toată structura de personal a trecut în subordinea ordonatorului principal de credite: spitalele, unitatea Găneşti, învăţământul special şi personalul Direcţiei Judeţene de Protecţia a Copilului şi asistenţii maternali. (…) Construieşti la începutul anului un buget bun, ai o execuţie bună şi poţi spune că avem dezvoltare reală la nivelul judeţului. Construieşti un buget prost, ai o execuţie proastă. Bugetul este un punct forte la Galaţi şi în cadrul CJ. Suma pentru cofinanţarea proiectelor câştigate de primăriile din judeţ pentru alimentări cu apă, infrastructura rutieră, staţii de epurare este importantă, se cifrează la 30 milioane de lei pentru susţinerea programului de dezvoltare locală”.
Provocarea acestui an vine din două direcţii – unităţile sanitare şi salariile în general mici ale oamenilor din instituţiile aflate în subordinea judeţului, cele din spitale fiind îngrădite prin decizie centrală, chiar dacă unităţile au fost date spre gestionare autorităţile locale. Chebac a precizat: “O ducem bine din punct de vedere al investiţiilor, dar, din păcate, o vom duce prost din punct de vedere al veniturilor populaţiei. Şi mă refer aici în special la cei aproape 4.800 de salariaţi contractuali, dar băgaţi în bugetul CJ, care au fost sancţionaţi de două ori - pe normă de personal şi prin plafon de salarizare - toţi angajaţi în reţeaua spitalicească, învăţământul special sau protecţia copilului asimilaţi personalului contractual. În toată structura doar 143 sunt bugetari, dintre care 60 pe autofinanţare. Practic bugetaţi sunt doar 82 de salariaţi. Am primit cadou spitalele în administrare, dar fără normă de personal, fără asigurarea cheltuielilor pentru reabilitare, modernizare şi dotări. (…) Spitalul este un prestator de servicii, de ce Dumnezeu să-l plafonezi la nivelul funcţionarului public? De neînţeles! Prin această impunere, de la un buget necesar funcţionării întregii structuri din subordinea ordonatorului principal de credite de 140 milioane de lei, am primit direcţional, prin Ordinul 7, numai 123 milioane. A rezultat un deficit pe cheltuieli de funcţionare de 19,7 milioane, lucru pe care va trebui să-l corectăm în rectificările viitoare”.

Articole înrudite