17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Opt străzi reabilitate cu 12 milioane de lei şi patru mari proiecte întârziate
Opt străzi reabilitate cu 12 milioane de lei şi patru mari proiecte întârziate

După inaugurarea străzii Mihai Bravu – arteră reabilitată cu fonduri BERD -, marţi a venit rândul altor opt străzi (şi segmente) să fie prezentate de primarul Marius Stan, după ce au fost reabilitate cu aproximativ 12 milioane de lei. Majoritatea din ele se află în zona supermaketului construit în zona cunoscută drept “groapa Galaţiului” (în apropierea inelului de rocadă), acolo unde multe artere nu au avut, timp de mai mulţi ani, sistem de canalizare sau covor asfaltic, motive de nemulţumire veşnică pentru locuitorii obligaţi să achite taxe şi impozite locale asemănătoare concitadinilor lor care beneficiau de aceste minime utilităţi.
“S-au reabilitat intergral străzile Caşin, Caraiman, Nămoloasa, Predeal, Braşov şi Prunari şi o parte din Anghel Saligny, străzi care, unele din ele, nu aveau deloc sisteme de canalizare, o ruşine, având în vedere că se află într-o zonă centrală a oraşului. Era o râpă insalubră, iar acum, pe aceste străzi au şi apărut tot felul de vile, de construcţii impresionante, şi nu pot decât să mă bucur, pentru că acest lucru înseamnă şi taxe în plus la bugetul local. În total, lucrările au costat 5,85 de milioane de lei şi au constat în reabilitarea a peste 2.100 de metri liniari de reţele de apă, canalizare şi covor asfaltic. Am mai fost apoi şi la inaugurarea străzii Rizer, unde şi acolo s-au efectuat tot lucrări de reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare, lucrare care a costat 6,123 de milioane de lei. Acum, toate aceste străzi arată foarte bine", a declarat primarul Marius Stan, care a adugat că în viitor urmează să înceapă şi reabilitarea străzii Dimitrie Bolintineanu, arteră care face legătura între Parcul Rizer şi Grădina Publică.

Beţe în roate la tot pasul

Potrivit primarului Marius Stan, mai sunt şi alte proiecte publice în derulare care, însă sunt întârziate din diverse motive: “La lucrările de la Ancora, de la fostele garaje, suntem în faza de obţinere a autorizaţiei de construcţie. Am întârziat pentru că nu am găsit înţelegere la administraţia de proprietarii de acolo, care nu ne-au permis să mutăm punctul termic din zonă în subsolul unui bloc. Am fi reamenajat subsolul, dar nu au vrut. Aşa că a trebuit să facem alt proiect de strămutare a punctului termic existent, iar în câteva zile obţinem autorizaţia, strămutăm punctul, dar… astea sunt procedurile. La fel, suntem în procedura de obţinere a autorizaţiei pentru Prelungirea Traian. Acolo se lucrează la demolare. Este adevărat, sunt şi nemulţumiţi, e normal că cei demolaţi nu pot fi încântaţi, dar fiind vorba de un proiect pentru comunitate, el va merge mai departe. Nemulţumiţii pot cere în instanţă despăgubiri mai mari, noi vom respecta deciziile. A treia lucrare la care vreau să mă refer este  drumul prin Poliţia de Frontieră, drum care, odată cu finalizarea străzii Traian, va fluidiza traficul de la Nord la Sud spre Brăila”.
Primarul Marius Stan a vorbit şi despre proiectul de construcţie a locuinţelor sociale din Micro 17, proiect întârziat din cauza mai multor circumstanţe: “În Micro 17 ne-am lovit de două lucruri incredibile. Întâi a trebuit să modificăm proiectul de alimentare cu energie electrică, după tragedia de la Colectiv, pentru că s-au schimbat regulile de autorizare. Noi, initial, aveam în proiect un punct de alimentare cu energie electrică despărţit de cartier de un perete ignifug. Acum, după schimbarea regulilor, Electrica a impus ca punctul de alimentare să fie tocmai de la staţia de la Fileşti. Este o lucrare extrem de complexă, care ne-a întârziat. În plus, ne-am trezit şi cu revendicări exact pe traseul liniilor electrice. Şi, incredibil!, porţiuni din strada Leonida Zamfirescu, strada de acces în cartier, e proprietate privată a unui domn de acolo care are deja hotărâre judecătorească în acest caz. Astfel de lucruri ne întârzie. Vă mai amintesc de faptul că initial am vrut să construim 14 blocuri, dar până la urmă am decis să construim doar 13, pentru că după ce ne apucasem să lucrăm în cartier, o rudă a unui angajat din Primărie a revendicat o bucată de teren şi ca să nu mai intrăm în litigiu am restrâns proiectul de la 14 la 13 blocuri”.


Articole înrudite