Judecătorii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat vineri, 12 octombrie, pe miliardarul Cătălin Chelu la şase ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, Dan Valentin Fătuloiu. Potrivit procurorilor anticorupţie, Cătălin Chelu este acuzat că "i-a promis chestorului-şef Dan Valentin Fătuloiu suma de un milion de euro. În schimbul banilor, Fătuloiu trebuia ca, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia”.
Cătălin Chelu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, dar magistraţii au decis să îi majoreze pedeapsa cu un an, ţinând cont de gravitatea faptelor. Alături de omul de afaceri gălăţean au mai fost condamnaţi Niţache Ştefan Badea la patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu la doi ani de închisoare cu suspendare şi Cristi Antonel Bunu la şase luni de închisoare cu suspendare.
Banii daţi drept mită rămân sub sechestru
Tribunalul Bucureşti a menţinut sechestrul asigurător impus de procurorii anticorupţie pe banii ridicaţi la momentul sechestrului, dar judecătorii au decis să ridice sechestrul de pe mai multe bunuri ale omului de afaceri Cătălin Chelu.
Reamintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a organizat pe 19 noiembrie 2010 un flagrant delict în cazul lui Cătălin Chelu, după ce, împreună cu cei trei apropiaţi ai lui, a încercat să îi ofere mită 50.000 de euro lui Dan Valentin Fătuloiu, omul de afaceri fiind arestat preventiv în aceeaşi zi. În februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a decis judecarea în libertate a lui Chelu şi a celorlalţi trei apropiaţi ai acestuia. În 23 noiembrie 2010, Fătuloiu a fost revocat din funcţie, la scurt timp după izbucnirea scandalului privind mita de un milion de euro. În noiembrie 2010, Cătălin Chelu era cercetat în 48 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii DIICOT pentru infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.
De amintit este că decizia magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.