17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Olimpicul la Germană care vrea să-i vindece de indiferenţă pe români
Olimpicul la Germană care vrea să-i vindece de indiferenţă pe români

Bogdan Burghelea (16 ani) este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi şi a obţinut în acest an primul loc atât la olimpiada judeţeană, cât şi la olimpiada naţională de Germană. Este implicat în numeroase acţiuni de voluntariat, în dorinţa de a-i face pe copii şi tinerii de vârsta lui să conştientizeze importanţa implicării. Pasiunea lui Bogdan Burghelea (16 ani) pentru limba germană a început oarecum amuzant în clasa a IX-a, când încerca să traducă o melodie în germană şi nu reuşea. A început să îi placă felul cum sună limba şi a căutat din ce în ce mai multe melodii în Germană şi de aici a început totul. Bogdan s-a îndrăgostit atât de tare de germană, că la prima participare la olimpiada judeţeană şi cea natională, a ocupat locul întâi. Asta în condiţiile în care, când era mai mic, îi plăcea franceza, mai ales după ce s-a uitat la Eurovision, unde participase Patricia Kaas.
Olimpicului la Germană îi place să facă muncă de voluntariat, dar şi să socializeze şi să iasă în natură. S-a implicat deja în mai multe activităţi de dezvoltare personală cu copii.
”Îmi place foarte mult să interacţionez cu oamenii. De aceea, am început să fac voluntariat la biserica Sfântul Spiridon din Galaţi de anul trecut. Este o pasiune pentru mine. Am văzut acolo copii care pot să ajungă undeva. Mă gândesc că poate eu voi reuşi să le dau un impuls”, ne declară Bogdan.
După absolvirea liceului, va urma Facultatea de Litere, cu specializarea Germană şi încă o limbă străină, asupra căreia nu s-a decis încă.

”Vreau să ajung la gândirea elevilor”

Doreşte să devină profesor de Germană după absolvirea facultăţii şi să transforme societatea prin educaţia pe care o va da generaţiilor de elevi care îi vor trece prin mână. ”Nu vreau să ajung un profesor de Germană, vreau să ajung profesor de Germană. Îmi place să spun asta, pentru că vreau să schimb ceva. Nu vreau să se ducă aşa viaţa pe lângă mine şi să ştiu că am predat nişte timpuri, am predat nişte conjugări ale verbelor şi am dat nişte vocabulare elevilor. Vreau să ajung la gândirea elevilor”, susţine cu entuziasm Bogdan. Olimpicul la Germană vrea să îi facă pe elevii lui să înţeleagă că, odată ce vor învăţa limba, vor avea acces la numeroase posibilităţi de afirmare în carierele pe care şi le-au ales.
Limba germană i se pare ciudată, dar este în egală măsură fascinantă. Spre exemplu, la ”curcubeu” nemţii vorbesc de ”arcul ploii”, iar la ”bec” îi spun ”para luminoasă”.
Nu s-a hotărât încă dacă va rămâne la Galaţi după absolvirea facultăţii, pentru că Germana nu este o limbă popularizată prea mult în oraş.
”Mi-ar plăcea să predau mai multe ore la clase cu mai puţini copii. Mi se pare că aceasta este cheia succesului, cel puţin la o limbă străină, pentru că trebuie să creezi o legătură cu copiii”, explică Bogdan.

”Trăim într-o lume care se duce pe o pantă deloc bună”

Este posibil să se orienteze spre Facultatea de Litere de la Cluj, mai ales pentru că se organizează o tabără de Germană în fiecare an, dar i-ar place să şi predea acolo. Ar vrea să popularizeze germana mai mult şi în zona de est a României, pentru că limba franceză este preponderentă în şcolile şi liceele din Moldova. Olimpicul la Germană crede însă că e nevoie de o schimbare profundă la nivelul societăţii româneşti, iar aceasta poate pleca acum doar de la tineri.
”Aş schimba nepăsarea de la noi, modelul ăsta «lasă că merge şi aşa». Eu de mic copil am fost implicat în tot soiul de acţiuni, am strâns gunoaie, am plantat copaci... Dacă eu la 11 ani am putut face asta, voi, adulţii, de ce nu puteţi face asta? Trăim într-o lume care se duce pe o pantă deloc bună. E suficient să ne uităm la faptul că defrişările au atins nişte cote extraordinar de înalte. Chiar m-am gândit să merg cu elevii mei şi să plantăm copaci. Dacă reuşesc să mobilizez 500 de elevi din şcoala unde voi preda, iar fiecare plantează câte 3 copaci, eu sunt total satisfăcut. Dacă oamenii care ne conduc nu vor să dea startul spre o lume mai bună, o vom face noi, o voi face face eu, ca viitor profesor de germană”, conchide Bogdan.


Articole înrudite