17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Olimpica la Engleză care visează să devină interpret la ONU
Olimpica la Engleză care visează să devină interpret la ONU

Alina Cristea este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Galaţi şi a obţinut în acest an locul trei la olimpiada naţională de Engleză. Alina doreşte să devină interpret la Organizaţia Naţiunilor Unite şi vrea să schimbe părerea occidentalilor despre emigranţi în general şi români în special. Alina este pasionată de engleză din clasa a III-a, când şi profesoara ei de engleză a realizat că are o elevă ”Alina Cristea” în clasă, după cum îşi aminteşte cu umor adolescenta. A realizat atunci că nu a fost nevoie să înveţe limba, ci pur şi simplu asimila informaţiile doar din ceea ce preda dascălul la clasă. Ulterior, a început să şi citească în engleză, pentru că ajunsese în situaţia să ştie foarte multe reguli de gramatică, dar nu cunoştea vocabularul fundamental al limbii engleze. În 2016, a obţinut locul al treilea la Olimpiada de Limba Engleză, dar apoi a descoperit că este pasionată şi de franceză, dar şi de germană. Pentru Alina, primele luni la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri” au fost o surpriză, pentru că, aşa după cum recunoaşte, se obişnuise să fie printre cei mai buni elevi din clasă, iar acolo a descoperit că toţi elevii sunt extrem de buni şi competitivi. Alina doreşte să participe anul viitor şi la olimpiada de Germană, pentru ”antrenament”, dar şi pentru că vrea să diversifice puţin materiile. După absolvirea liceului, s-a decis să urmeze Facultatea de Limbi Străine, deoarece îşi doreşte să devină interpret de engleză şi germană la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sau Parlamentul European.

Germania sau Austria?

Încă nu s-a decis dacă va aplica pentru Universitatea Haidelberg, considerată cea mai bună instituţie de învăţământ superior din Germania, sau la Universitatea din Viena, dar spune cu umor că sunt mai multe bile albe pentru facultatea din capitala Austriei, după absolvirea căreia ar avea mai multe oportunităţi în carieră. Asta şi pentru că la Viena este unul din sediile ONU, unde îşi doreşte cu ardoare să ajungă. Este pasionată de citit, fiind atrasă în special de cărţile care au aplicabilitate în viaţa reală.
”Te trezeşti că nişte probleme din secolul al XVIII-lea se găsesc şi acum în societatea noastră”, ne declară Alina.
Nu are un program spartan, aşa cum s-au organizat alţi olimpici, pentru că, fiind la profil uman, poate folosi foarte mult cititul ca instrument de învăţare.
”Pot să citesc presa şi să învăţ un mod de exprimare, un cuvânt, o structură. Deci, eu pot să folosesc mult mai puţine materiale tradiţionale ca instrumente de învăţare”, explică olimpica la Engleză.
Vrea să schimbe ideea tinerilor de vârsta ei vizavi de percepţia greşită că, dacă nu au neaparat înclinaţie spre ştiinţele exacte, nu s-ar putea împlini la fel de bine profesând şi în alte domenii.

”Nu pun niciodată etichete definitive”

Dincolo de orice altceva, vrea să schimbe părerea occidentalilor despre români. ”Cred că ăsta este unul dintre principalele obiective ale elevilor care pleacă în străinătate. Elevii români nu sunt, în general, foarte rău văzuţi, pentru că ei (n.r. străinii) sunt conştienţi că viitorii studenţi români sunt foarte bine pregătiţi. Ca interpret, le voi demonstra celor din jur că pot şi că vreau şi sunt dedicată 100% muncii pe care o să o fac. Cred că cel mai bine e să vorbească pentru tine profesionalismul. Dacă se va vorbi rău de români, nu o voi lăsa aşa. Eu cred că orice persoană, chiar dacă mi-a greşit cu ceva, este capabilă de lucruri bune şi aşa ar trebui să privim lucrurile. Nu pun niciodată etichete definitive şi asta voi încerca să îi fac să înţeleagă şi pe cei cu care voi lucra”, susţine olimpica la Engleză.
A făcut şi muncă de voluntariat, învăţănd tehnici de prim ajutor, pentru a-i ajuta pe alţii, dar în egală măsură şi pe ea, dacă va fi vreodată cazul. ”Nu ştii niciodată când ajungi într-o situaţie în care chiar trebuie să ştii să răspunzi. S-ar putea ca ceea ce faci tu atunci să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte”, concluzionează Alina.


Articole înrudite