Robert Râclea, olimpic naţional şi internaţional la chimie, a absolvit în acest an Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi şi a fost admis la „Imperial College London“, din Marea Britanie. Robert Râclea are 18 ani şi este decis să schimbe lumea. Tânărul gălăţean a absolvit cursurile Colegiului „Vasile Alecsandri“ şi a ales să-şi continue studiile în Anglia, unde, spune el, ar avea mai multe oportunităţi de angajare şi ar putea să fie recunoscut pe plan internaţional în ceea ce priveşte cercetarea. A optat pentru „Imperial College London“, considerată cea mai bună universitate din Londra, unde va studia Chimia Medicinală.
”Este un domeniu de viitor şi sunt foarte multe inovaţii posibile. Ceea ce se caută acum este dezvoltarea de nanotehnologii în aplicaţii medicinale. Pe viitor, mi-ar face o mare plăcere să predau la o universitate, concomitent cu munca de cercetare pe care aş face-o“, îşi explică Robert planurile. Revenirea în ţară sau, dimpotrivă, stabilirea în Anglia va depinde de acomodare, dar şi de ofertele pe care le va primi din România.
Experienţa lui Robert Râclea cu chimia a început în clasa a VII-a, la un concurs naţional organizat la Baia Mare în 2011, „Chimexpert“, unde s-a clasat printre primii.
„În clasele a V-a şi a VI-a mai mergeam şi la concursurile judeţene de matematică şi română, dar chimia era cea mai naturală pentru mine. Chimia se ocupă cu tot ceea se întâmplă în jurul nostru, la un nivel mult mai puţin abstract decât Matematica sau alte ştiinţe. Legătura cu realitatea este ceea ce îi atrage pe oameni la Chimie şi aplicabilitatea ei în toate domeniile de dezvoltare şi cercetare“, explică Robert Râclea.
În clasa a VIII-a a participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Chimie şi s-a calificat pentru Olimpiada Naţională, unde s-a clasat pe locul 10. Mai apoi, a ales să urmeze Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi.Rezultate incredibile la olimpiadePasiunea lui Robert pentru Chimie a făcut ca rezultatele sale la olimpiade să se îmbunătăţească mereu. În clasa a IX-a a participat la Olimpiada Naţională de Chimie şi a ieşit pe locul şase, iar ulterior a participat la Olimpiada Naţională pentru Ştiinţe pentru Juniori, unde s-a clasat pe locul al treilea. Astfel, a intrat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Chimie. Asta a însemnat două săptămâni de pregătire la Bucureşti şi apoi examene de baraj pentru Olimpiada Internaţională. Gălăţeanul s-a clasat pe primul loc la aceste examene de baraj, adevărate probe de foc. Încununarea acelui succes a fost participarea la Olimpiada Internaţională de Chimie din India, care a avut loc în decembrie 2013 şi unde a obţinut medalia de argint.
„A fost o experienţă frumoasă. Eram pasionat de muzica clasică şi de cultura indiană. A fost o experienţă interesantă. Pe lângă olimpiadă, care a fost destul de stresantă, ne-au dus în diverse excursii, să vedem şi partea frumoasă a Indiei“, povesteşte Robert.
În clasa a X-a, tânărul s-a calificat, din nou, la Olimpiada Naţională de Chimie, unde a ocupat locul al patrulea, după care a intrat, din nou, în lotul lărgit al României pentru Olimpiadă.
„Am făcut pregătire cu profesori universitari la Universitatea din Bucureşti şi la Politehnică şi, după două săptămâni de cursuri, am susţinut trei baraje de câte cinci ore, două teoretice şi unul practic“, explică Robert.Câştigător al aurului absolutPrimii patru elevi clasaţi la aceste trei examene de baraj merg la Olimpiada Internaţională de Chimie, iar următorii trei, care sunt sub clasa a XII-a, se califică la o Olimpiadă din Yakuţia (Rusia). Este una dintre cele mai prestigioase olimpiade internaţionale, iar în acel an Robert Râclea a fost al doilea calificat la Olimpiada din Yakuţia. Yakuţia este situată în apropierea Cercului Polar de Nord, dar experienţa nu a fost una geroasă pentru Robert, deoarece olimpiada s-a ţinut în „vara polară“. La participarea la Olimpiada din Yakuţia, din 2014, Robert şi-a adjudecat primul loc, obţinând ceea ce se numeşte „aurul absolut“. Participarea la olimpiadele naţionale şi internaţionale a intrat practic în cotidian pentru Robert Râclea. Aşa s-a întâmplat şi în clasa a XI-a, când a participat la Olimpiada Naţională de Chimie şi a ieşit primul, iar la examenul de baraj s-a clasat al doilea. Robert a ridicat din nou ştacheta şi s-a clasat în primii şase elevi la un examen de baraj, în vederea participării la o altă olimpiadă Internaţională, care se numeşte Mendeleev şi se organizează în diverse ţări din spaţiul ex-sovietic. Olimpicul din Galaţi a participat la Olimpiada Mendeleev în 2015, organizată în Armenia, unde a câştigat argintul. O nouă participare la Olimpiada din Yakuţia a însemnat o nouă clasare pe primul loc pentru Robert.Media 9,71 la Bacalaureatul olimpicilorÎn clasa a XII-a s-a clasat pe locul doi la Olimpiada Naţională de Chimie. A ocupat locul patru la examenul de baraj în vederea participării la Olimpiada Mendeleev, care s-a ţinut la Moscova, unde a obţinut, din nou, argintul. În 2016 s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Chimie, care va avea loc în Georgia peste câteva săptămâni. Rezultatele sale excepţionale au fost completate la bacalaureatul olimpicilor, pe care l-a susţinut în luna mai 2016 şi unde a obţinut media generală 9,71.
La 18 ani, Robert este decis să descopere un medicament pentru vindecarea cancerului, considerat maladia secolului. Dorinţa lui este să fie implicat în crearea unor medicamente care să vindece bolile pentru care nu s-a găsit încă un remediu.
„Cred că este visul oricărui cercetător din acest domeniu să creeze un medicament care să vindece cancerul. Vorbesc de un tratament eficient pentru cancer, care să nu fie la fel de complicat ca protonoterapia şi să nu aibă efecte negative. Sunt şi alte boli, cum ar fi SIDA, şi cred că m-ar satisface să găsesc un tratament bun pentru oricare dintre aceste boli“, încheie Robert Râclea.