16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O zi ALTFEL pentru copiii SPECIALI
O zi ALTFEL pentru copiii SPECIALI

Altfel ar trebui să îi privim pe cei cu nevoi speciale, pe cei care de obicei societatea îi stigmatizează. Să le oferim şansa, să le arătăm că o boală sau o deficienţă nu le poate anula dreptul la plăcerile oferite de viaţa de zi cu zi. Dacă şcoala poate fi altfel, noi, cadrele didactice şi sportivii de la Clubul Sportiv Şcolar Galaţi, am încercat să le oferim copiilor de la Liceul Tehnologic “Simion Mehedinţi” din Galaţi o zi altfel.
În cadrul Proiectului “Sănătate prin mişcare”, un grup de elevi, însoţiţi de doamnele profesoare, au făcut o scurtă vizită sportivilor noştri. Pe cei pe care îi întâlnim adesea prin parcuri şi pe alei, indiferent de vreme şi de anotimp, alergând solitari, aducându-ne bucurie în suflet ori de câte ori reuşesc să urce pe o treaptă a podiumului şi facându-ne să ne tresalte inima de bucurie.
Era o dimineaţă frumoasă de primăvară, în care soarele strălucea pe cer precum medaliile campionilor noştri, în care liceenii au păşit pragul clubului nostru, o zi care avea să le aducă un crâmpei de fericire acestor adolescenţi, pe care ne-am propus să îi facem să uite măcar pentru câteva momente că “Ei sunt altfel!”.
Am deschis uşile sălii în care sportivii erau deja la antrenament şi îşi demonstrau virtuozitatea în a mânui mingea de handbal. Îndrumaţi de profesorii lor (Luminiţa Stroe şi Costel Coman), handbaliştii de la CSS Galaţi i-au invitat pe musafirii noştri pe teren. Timizi, dar curioşi, au acceptat provocarea şi de aici a mai fost doar un pas până când barierele s-au rupt şi cu toţii au uitat că sunt altfel. Sportivii au devenit antrenori pentru copiii de la Liceul Tehnologic „S. Mehedinţi” şi le-au oferit primul antrenament de handbal. Câteva minute, în care mingile au zburat prin aer, sala a fost umplută de râsetele şi bucuria unor copii pe care adesea societatea îi privează de şansa la normalitate. Cu sudoarea pe frunte dar mai relaxaţi, şi-au luat la revedere de la micii antrenori, handbaliştii de la CSS, şi am pornit într-o nouă aventură.
Zumzăind şi povestind cât de buni au fost în mânuirea mingii, „Cei altfel”... s-au trezit în faţa unei noi provocări. Un stadion mare, în care undeva, în lumina soarelui, se zăreau câteva siluete de copii care îşi vedeau liniştiţi şi atenţi de activitatea lor. Plini de dăruire şi dornici de a le oferi o experienţă plăcută, cei doi profesori (Genoveva Modiga şi Daniel Leopa) i-au invitat pe liceeni pe pista de antrenament, unde, umăr la umăr cu sportivii, au deprins tainele alergării, au învăţat să mărşăluiască şi s-au întrecut cu atleţii. Totul a decurs mult mai uşor şi cu mai multă încredere, întâlnindu-l pe sportivul Marian Petria, care, deşi a fost încercat de viaţă ca şi oaspeţii noştri, a depăşit obstacolele, fiind unul dintre cei care duc steagul României la întrecerile sportive, el fiind vicecampion european la probele paralimpice. Aici surprizele au fost din ce în ce mai mari, copiii de la Liceul Tehnologic “S. Mehedinţi” fiind premiaţi pentru curajul lor şi pentru munca depusă, primind medalii, diplome şi dulciuri.
Pornim într-o nouă incursiune, alături de cei care păşeau deja ca nişte campioni, mândri, cu medaliile strălucind în lumina blândă a soarelui de martie, cu obrajii rumeni şi cu planuri de viitor. Unii dintre liceeni visau deja la ziua în care ar putea să cucerească o nouă medalie, fiind ei cei pentru care publicul s-ar ridica în picioare cu ropote de aplauze.
O nouă oprire, un teren nou, zgomot de mingi şi alţi sportivi. Nici nu a mai fost nevoie de prezentări sau de încurajări pentru a intra în atmosfera a ceea ce se întâmpla pe terenul cu zgură roşie puţin înmuiată de roua dimineţii. Oaspeţii noştri deja doreau să fie alături de copiii antrenaţi de profesorii Mircea Basarab şi Marcel Prodan, specialiştii clubului în mânuirea rachetei de tenis. Cu mic, cu mare, echipaţi cu rachete şi mingi, s-au aşezat la fileu, fără să-i mai preocupe că sunt altfel, încercând să deprindă tainele sportului alb. Cu greu reuşim să îi facem să renunţe la „antrenamentul” lor şi să îi provocăm la o nouă călătorie în tainele sporturilor. Cu promisiunea că vor putea reveni curând pe teren, ne îndreptăm spre altă sală, spre alţi sportivi.
Nu mică le-a fost mirarea când în spatele uşilor pe care au intrat i-au găsit pe “îmblânzitorii de fiare”, pe sportivii campioni ai căror paşi sunt îndrumaţi de profesorii Mariana Bălan şi Costel Dimofte. Dumnealor reuşesc cu măiestrie să antreneze sportivi de valoare naţională şi internaţională pentru disciplina haltere. Întrecerea cu aceşti campioni a fost una plină de provocări. Este o plăcere şi în acelaşi timp o provocare a depăşirii limitelor atunci când vezi cum fete şi băieţi, mai mari sau mai mici, reuşesc să transforme o bară plină de greutăţi într-o jucărie. Ca de fiecare dată, oaspeţii noştri au beneficiat de o primă lecţie de antrenament, cu haltera la piept şi cu muşchii încordaţi, făcându-ne dovada că, atunci când vrei, poţi şi nimic nu te poate opri, în afară de o societate care nici după aproape 30 de ani nu este pregătită să îşi accepte şi să îşi apere copiii, fie ei chiar şi altfel!
Văzându-i pe aceşti adolescenţi, ni s-a confirmat că sunt ALTFEL prin curajul şi dorinţa de a fi DEOSEBIŢI, cărora nimic nu le stă în calea fericirii atunci când li se dă această şansă. Să le creăm acestora posibilitatea de a face parte din societate, de a nu fi privaţi de o copilărie frumoasă, pentru a treace mai uşor peste încercările vieţii.
Suntem alături de doamnele profesore Liliana Ionaşcu, Costina Nedelcu, Alina Crăciun şi de doamna coordonatoare a proiectului – profesor Mirela Chirică, oferindu-le ajutorul necondiţionat în realizarea proiectului.
Mulţumim conducerii colegiului, directoarelor Lucica Dumitrache şi Diana Vieru, iniţiatoarele acestui proiect, pentru că ne-au oferit ocazia să aducem câteva clipe de fericire, zâmbete şi bucurie unor copii SPECIALI.

Prof. dr. Adriana Neofit,
director CSS Galaţi


Articole înrudite