Pentru al doilea an consecutiv, de Ziua Mondială a Monumentelor şi Siturilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a încercat să atragă atenţia autorităţilor locale asupra necesităţii conservării şi valorificării istorice a unui imobil, clădire de patrimoniu cu o vechime record – de 144 de ani – care se află pe strada Domnească la nr. 58, în imediata vecinătate a Palatului Administrativ (sediul Prefecturii Galaţi). Imobilul – cunoscut gălăţenilor drept fostul sediu al CNSLR Frăţia, imediat după 1989, sau ca sediu al mai multor ONG-uri (asociaţii de pensionari, foşti deţinuţi politici, SMURD etc.) este cunoscut în arhivele Galaţiului drept “Casa Geshov”. Denumirea se datorează faptului că imobilul a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, Evloghie Ivan Geshov. O casă care a fost închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.
“Casa Geshov se numeşte astfel după ce Ivan Geshov – fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923) în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeoroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familie Geshov. Fiul primului ministru al Bulgariei a deţinut această casă, în care a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. Ulterior, sediul Prefecturii a fost cel pe care îl ştim şi astăzi. După naţionalizare, imobilul din Domnească 58 a fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. După 2000, Direcţia de Cultură a evidenţiat faptul că imobilul aparţine Primăriei Galaţi şi a încercat să readucă publicului gălăţean istoria acestei case”, a spus Marius Mitrof, din partea Direcţiei Judeţene de Cultură. Acesta a adăugat că imobilul ar putea fi reabilitat şi valorificat turistic şi cultural în cadrul unui proiect cu fonduri europene iniţiat de Primăria Galaţi.
Paşi mărunţi şi fără finalitate
Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi încearcă de doi ani implicarea autorităţilor locale în reabilitarea acestui imobil, în acest sens lansându-se, încă de anul trecut, proiectul cultural denumit „Promovarea patrimoniului cultural imobil din Galaţi”. Cu acea ocazie, la Galaţi s-a desfăşurat simpozionul internaţional “Comunitatea bulgară din Galaţi” precum şi expoziţia foto-documentară „Legăturile familiei Guechoff (Geshov) cu Galaţiul”, evenimente organizate, anul trecut, de către Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, partener în acest proiect. Deşi evenimentul de anul trecut s-a bucurat de cea mai înaltă susţinere – prezenţa ambasadorului Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov - , “actorul principal” al acestei poveşti, Primăria Galaţi – instituţie care deţine în proprietate clădirea – nu a făcut nimic pentru a se implica în reabilitarea imobilului. O clădire care arată deplorabil, cu structuri arhitectonice distruse, căci chiriaşii care au stat în acest imobil în perioada comunistă dar şi cea post decembristă nu s-au preocupat vreodată de integritatea clădirii. Anul trecut, singura reacţie a Primăriei Galaţi în legătură cu Casa Geshov a fost să îi evacueze pe toţi chiriaşii care nu aveau contracte de închiriere. Clădirea adăposteşte, însă, şi acum câteva ONG-uri (asociaţia SMURD, o asociaţie de pensionari) care manifestă acelaşi dezinteres faţă de prezervarea istorică a acesteia.
În lipsa oricui demers real al Primărei privind reabilitarea clădirii, Direcţia Judeţeană de Cultură a găsit o soluţie pentru a salva măcar... pe hârtie clădirea, lansând în acest an volumul “Comunitatea bulgară din Galaţi. Istoria familiei Geshov”, care conţine informaţiile prezentate anul trecut la simpozionul pe aceeaşi temă. Ca şi anul trecut, şi acum, la lansarea volumului, a fost prezent ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Excelenţa Sa Aleksandar Filipov. Înaltul oaspete a vorbit despre importanţa relaţiei de prietenie şi colaborare dintre România şi Bulgaria, dar şi despre faptul că “prezenţa noastră aici este garantul că sprijinim astfel de demersuri de păstrare a monumentelor istorice”. În acest context, ambasadorul a vorbit şi despre diverse proiecte ale Guvernului bulgar privind refacerea monumentelor istorice bulgare din România – monumentul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău, din Bucureşti, refacerea monumentului fraţilor Gheorghiev sau refacerea monumentelor funerare ale eroilor bulgari căzuţi pe teritoriul României. Totuşi, ambasadorul a precizat că pentru salvarea Casei Geshov ambasada nu are nici buget şi nici responsabilităţi speciale, imobilul trebuind să fie salvat de proprietar, adică de Primăria Galaţi.
Alături de ambasador s-a aflat şi dr. Iavor Stoyanov, consilier al Ambasadei Republicii Bulgaria în România. Acesta din urmă a remarcat, nu fără oarecare amărăciune, faptul că “nu este suficient” – aluzie la faptul că, deocamdată, autorităţile locale, adică Primăria, cea care este proprietarul casei, nu s-a implicat deloc în refacerea acesteia, singura acţiune de salvare a imobilului fiind cea... pe hârtie, adică publicarea volumului. O remarcă amară, care însă nu a ajuns la “destinatar”, deoarece la lansarea volumului nu a fost prezent nici un reprezentant al Primăriei – nici primarul Marius Stan sau unul din cei doi viceprimari şi nici măcar vreun funcţionar din Primărie.