23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nervi şi dezamăgire la coadă la paşapoarte
Nervi şi dezamăgire la coadă la paşapoarte

"Stan... Cristian Stan"... "Prezent!", "Chiriac Marin!", "Nu este!, altul!..." - aşa se aude, de la primele ore ale dimineţii, la Serviciul de Paşaporate din Galaţi. Deşi programul cu publicul abia a început de câteva minute, coada de oameni care aşteaptă să intre este considerabilă. Oamenii sunt nemulţumiţi de condiţiile de aşteptare şi cer dublarea personalului de la paşapoarte, măcar în perioada de august, când când gălăţenii care lucrează în străinătate vin acasă, în vacanţă şi pentru a-şi reînnoi actele. Din acest motiv, numărul de cereri de eliberare de noi paşapoarte creşte de 3-4 ori mai mult decât în mod normal. "Se mai spune că suntem în Uniunea Europeană? Păi suntem trataţi ca animalele aici... stăm în frig, cu noaptea-n cap... e normal aşa ceva? Este inadminsibil... să stai cu copil de trei luni, de la 3 noaptea, aici, în aer liber, nu e posibil aşa ceva. Eu lucrez în Milano de 16 ani dar acolo aşa ceva nu este posibil. Se duce omul, ia un bilet de ordine şi în jumătate de oră termină cu actele. Aici... Cum să bagi 300 de oameni într-o cameră cu două ghişee? Şi să mai spun cum se comportă în străinătate cei de la consulat cu românii... Că sunt taxele de 3-4 ori mai mari ca în orice altă ţară! Şi acolo stai tot aşa, la coadă, cu noaptea-n cap", spune o femeie obosită.
"Victor Furmuzache îmi spune mie şi vă jur, am venit aici de ieri, de la ora 10 noaptea, da! Am venit să ţin rând nepoatei, că trebuie să îşi facă paşaport, e din Anglia... Am stat toată noaptea aici, ba m-a şi prins oleacă somnul, aici, pe scări, am stat ca câinele la injecţie...  Era o fetiţă din Tuluceşti, veniseră cu un bebeluş şi începuse să-i dea piept aici, în curte, ploua, i-am zis să se ducă acasă să vină dimineaţă, că-i ţin eu rând, biata fată... Când a venit, normal că m-a luat lumea la rost, m-a înjurat... Ce să-i faci?”.
Un alt gălăţean, care de asemenea lucrează în Anglia, a spus că a venit „cu băiatul să-i facem paşaport, că de când cu brexitul am zis să nu fie ceva probleme... Stăm de multişor, am venit la 5 aici... Ar trebui să se lucreze în două schimburi sau să angajeze mai mulţi oameni".
Cei care stau la coadă la depunerea actelor mai au de trecut un "hop" - coada numărul doi, cea care se formează la ghişeele unde trebuie plătită taxa pentru eliberarea paşaportului. "Stai la rând aici, dar mai stai la un rând, când plăteşti taxele. Este inadmisibil! La coada de la taxe e multă lume, că s-a dat o lege că cică să nu mai plăteşti la Poştă, că cică s-au simplificat lucrurile... Aiurea, s-au complicat şi mai tare!”, spun oamenii, nemulţumiţi.
Deşi toată lumea cere dublarea personalului, acest lucru nu este posibil, spune  şeful Serviciului de Paşapoarte, comisar şef Aurelian Păduraru. Potrivit acestuia, se împart bonuri de ordine pentru că mai mult de 200 de paşapoarte zilnic nu se pot procesa de cei 15 lucrători care oricum nu pot fi suplimentaţi: “Nu se fac suplimentări de personal pentru o lună pe an. Noi am decis să împărţim bonuri pentru a uniformiza frontul de lucru, altfel am avea un vârf de lucru două zile din săptămână şi apoi nu... Plus că la numărul angajaţilor mai mult de 200 de paşapoarte zilnic nu putem procesa, pentru că nu este vorba doar să primeşti actele, trebuie verificate cu atenţie, trebuie operat în baza de date. Dar aşa se întâmplă mereu în luna august iar acum, dacă vorbim de motivele acestei aglomeraţii, din acest an, avem următoarele motive: este vorba despre paşapoartele de tip nou, introduse în 2006 şi care au avut valabilitate de zece ani şi au expirat acum. Acum avem acest brexit care a trimis foarte mulţi români care muncesc în Anglia, i-a trimis la paşapoarte pentru a fi siguri că nu au probleme. Mai sunt şi sincope la călătoria cu buletinul în anumite ţări, aşa că oamenii se bazează pe paşaport. Avem foarte mulţi  români cu domiciliul în Moldova şi foarte mulţi copii”.


Articole înrudite