Consiliul Local al municipiului Galaţi a decis să ia în calcul toate ofertele privind eliminarea deşeurilor prin valorificare energetică, după ce, în faţa aleşilor locali, a luat cuvântul un consultant la o firmă de colectare a deşeurilor care a protestat cu privire la intenţia Primăriei de a purta discuţii cu doar un singur reprezentant al unei astfel de firme. Mai exact, la şedinţa Consiliului Local Galaţi de la finele lunii noiembrie, în faţa aleşilor locali a apărut reprezentantul unei firme spaniole - Sustainable Waste Treament (SWT) SL – interesată să îşi desfăşoare activitatea în apropierea oraşului (pe un teren al ArcelorMittal), unde să valorifice energetic deşeurile din Galaţi, producând, în schimb, energie electrică şi termică pentru oraş. Investiţia a fost estimată de compania spaniolă la circa 80 de milioane de euro şi ar putea deveni funcţionabilă într-un an şi jumătate, creând 450 de locuri de muncă. Imediat după intervenţia reprezentantului firmei spaniole, Primăria a propus CL-ului un proiect de hotărâre privind “eliminarea deşeurilor menajere din municipiul Galaţi, prin valorificare energetică, de către un operator economic selectat în urma unei proceduri de dialog competitiv”.
Totuşi, procedura de stabilire a operatorului economic – prin dialog competitiv – a fost semnalul pentru alte firme specializate în domeniu că ele nu ar avea acces la o competiţie de proiecte, dreaptă şi transparentă. În consecinţă, înainte de aprobarea acestui proiect de hotărâre, în faţa CL a venit Ioan Dumitriu, un consultant al unei alte firme specializate în colectarea şi valorificarea deşeurilor, care le-a reamintit aleşilor locali că “Noi, împreună cu un grup din Israel, am depus o scrisoare de intenţie, la Primăria Galaţi, din 23 martie 2015, şi nu ni s-a răspuns. Dacă luaţi în discuţie încredinţarea acestui serviciu sau investiţie, vă rog să organizaţi o licitaţie de oferte, în care să participe toate părţile interesate, pentru o bună transparenţă şi eficienţă economică”, a spus Dumitriu.
“Domnul Dumitriu este în eroare, nu am găsit nici o firmă anume, tocmai ăsta este scopul proiectului de hotărâre, vrem să identificăm un consultant, să demarăm procedurile legale, care vor conduce probabil la o licitaţie pentru gospodărirea gunoiului menajer. Deocamdată suntem în fază incipientă”, a replicat primarul Marius Stan, la şedinţa de CL din 14 decembrie. Totuşi, pentru siguranţă, consilierii locali au modificat proiectul de hotărâre, prevăzând în textul ei că pentru stabilirea firmei se va organiza o licitaţie, dar şi că pentru selectarea firmei va fi nevoie neapărat de avizele instituţiilor de protecţie a mediului.
Conform legislaţiei europene, administraţiile locale sunt obligate ca până în 2016 să reducă cu 35% cantitatea de deşeuri biodegradabile municipale. Mai mult, tot conform legislaţiei de mediu, din 2017, municipalitatea plăteşte taxe pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate pentru eliminarea finală prin depozitare, o taxă de 80 de lei/tonă, tarif care va creşte la 120 de lei/tonă, din 2018. Actuala groapă de gunoi a oraşului, realizată prin programul ISPA, a fost dată în folosinţă în 2011, iar acum se apropie la 50% din capacitatea totală. Anual, cantitatea de deşeuri depozitate în depozitul din Tirighina este de aproximativ 100.000 de tone.