Daniel Troacă, plutonier la unitatea militară 01551 din Galaţi, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, a fost condamnat zilele trecute de Curtea de Apel Galaţi la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Instanţa a menţinut astfel decizia Tribunalului, iar Troacă va rămâne în continuare în arest preventiv. Alături de Daniel Troacă fusese trimis în judecată şi omul de afaceri Nicolae Marin, pentru complicitate la trafic de influenţă, dar judecătorii au disjuns dosarul faţă de acesta din urmă, hotărând să îl judece separat, pentru corupţie. Procesul se judecă la Tribunalul Galaţi, iar faţă de omul de afaceri s-a luat măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Cei doi sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că i-ar fi propus fostului deputat Mihail Boldea că îl pot scoate din arest în schimbul unei importante sume de bani. Daniel Troacă şi Mihail Boldea au fost colegi de celulă pentru două săptămâni, militarul fiind atunci arestat preventiv pentru proxenetism după ce şi-a transformat apartamentul în bordel.
400.000 de lei, “preţul” libertăţii fostului deputat
Procurorii anticorupţie au aflat că, în perioada aprilie-iunie 2012, Daniel Troacă i-a cerut suma de 400.000 lei lui Mihail Boldea, susţinând că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor judiciare (ofiţer de poliţie, procuror) pentru ca aceştia să nu ceară instanţei de judecată prelungirea arestării preventive pentru fostul deputat. Daniel Troacă a fost ajutat de omul de afaceri Nicolae Marin, proprietar al unei firme de organizări de evenimente, care a organizat o întâlnire cu ofiţerul de Poliţie şi a acceptat să intermedieze şi remiterea unei tranşe din banii pretinşi către ofiţerul de poliţie şi procuror. Pe 27 iunie 2012, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe cei doi pentru o perioadă de 24 de ore, ulterior ei fiind aduşi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile, însă doar militarul a ajuns în spatele gratiilor. Daniel Troacă mai are o şansă să scape de închisoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde poate face recurs la decizia Curţii de Apel.