În luna ianuarie, în municipiul Galaţi au fost sesizate 35 furturi din locuinţă. Cele mai multe infracţiuni de acest gen au fost săvârşite pe raza Secţiei nr. 1 Poliţie (13 fapte), a Secţiei nr. 2 Poliţie (9), Secţiei nr. 4 Poliţie (7 fapte).
În urma analizei tactice realizate la nivelul IPJ Galaţi s-a observat o grupare a furturilor din locuinţe comise în luna ianuarie în zona străzilor Brăilei, Ovidiu, Neajlov şi Siderurgiştilor.
În funcţie de intervalul orar şi ziua din săptămână, riscul de comitere a infracţiunilor de furt din locuinţă a fost mare în ziua de miercuri între orele 14:00-22.00. „Bunurile sustrase de răufăcători au constat în bijuterii, bani şi electronice. Modurile de operare folosite cu preponderenţă la comiterea furturilor din locuinţă în municipiul Galaţi, în luna ianuarie, au fost distrugerea/forţarea sistemului de închidere, forţarea ferestrei, dar şi sustragerea bunurilor profitând de neatenţia victimei, pătrunderea pe uşa sau fereastra lăsată neasigurată. Un mod de operare des întâlnit este cel în care infractorii speculează neglijenţa victimei în a-şi asigura locuinţa”, se arată în comunicatul IPJ Galaţi, remis de cms. Cristina Tatulici.
Vârstnicii, victime „de serviciu”
Una dintre categoriile de persoane cu grad ridicat de victimizare, în cazul săvârşirii furturilor din locuinţă, îl reprezintă persoanele în vârstă.
Profitând de capacitatea redusă de apărare, de credulitatea, naivitatea, neglijenţa vârstnicilor, infractorii folosesc diverse pretexte pentru a pătrunde în locuinţa acestora, de unde sustrag în special bani şi bunuri de valoare. În aceste cazuri, răufăcătorii acţionează de cele mai multe ori în grup, constituit din cel puţin două persoane. Modul de acţiune constă în distragerea atenţiei victimei de către unul dintre infractori, timp în care ceilalţi scotocesc în spaţiile locuinţei, însuşindu-şi sume de bani ori diverse bunuri.