23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri că s-a aprobat în cadrul şedinţei de Guvern proiectul de lege privind coplata. Actul normativ va intra în vigoare de anul viitor dar doar dacă este acceptat şi aprobat de Parlament. Biroul de presă al Ministerului Sănătăţii anunţă că de fapt coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale.
Noua măsură va duce la o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi la realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor, reducerea plăţilor informale, asigurându-se astfel creşterea calităţii asistenţei medicale. Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de plata acestora. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an.

Cam cât ne va costa coplata

Servicii de medicină primară - Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi de 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.

Servicii în ambulatoriu - Contribuţia pentru consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar pentru medicul specialist, în afara programului de lucru – 20 lei

Servicii spitaliceşti - Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei/ episod de internare. Pentru naştere nu se încasează coplată.

Cine nu plăteşte

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată şi aici intră pensionarii care au sub 700 lei/lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri sau bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. După plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată. Documentul justificativ prin care se face dovada coplăţii serviciilor medicale este „tichetul moderator pentru sanatate”.

”Noi oricum plăteam, că nu aveam ce face”

Am întrebat câţiva gălăţeni ce părerea au de coplată şi, cu mici excepţii, toţi au ridicat din umeri şi au spus că, deşi nu e corect ca, odată asigurat, să plăteşti mereu la medici bani şi iar bani, unii deja o fac, chiar fără lege.
”Am mai plătit pentru servicii şi la medic şi la spital. Nu e normal să tot plătim aşa, dar ce să facem? Suntem la mâna lor”, spunea Ovidiu Calapodeanu.
”Acum vin de la medic. Legi noi, alţi bani. Nu avem ce face, la doctor trebuie să te duci”, spunea Katy.
”La ce sărăcie este, şi 5 lei e mult, dar ştiu că nu avem de ales”, spunea şi Cristiana Borş.


Articole înrudite