17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„La ora aceasta este greu de spus cine ar mai putea negocia un contract colectiv de muncă în România”
„La ora aceasta este greu de spus cine ar mai putea negocia un contract colectiv de muncă în România”
Legea dialogului Social are consecinţe neplăcute asupra activităţii sindicale, susţine vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Potrivit acestuia, afectate de prevederile noii legi sunt atât federaţiile sindicale cât şi sindicatele, cel mai sensibil punct fiind cel legat de îndeplinirea condiţiilor în vederea participării la negocierea contractelor colective de muncă. „Federaţiile sindicale nu pot începe negocierea contractelor colective de muncă deoarece negocierea se va desfăşura la nivel de sector de activitate şi nu de ramură, cum era până acum. Din păcate, până la ora actuală nu au fost stabilite sectoarele de activitate, care ar trebui aprobate de către Guvern printr-un act normativ, iar în aceste condiţii federaţiile sindicale nu pot face demersurile pentru a obţine reprezentativitate pe sectorul respectiv şi deci nu pot nici negocia un contract colectiv de muncă. Mai mult, Legea dialogului social nu mai prevede nici măcar obligativitatea începerii negocierii contractelor colective de muncă la nivel de sectoare, aşa cum se vor numi ramurile, deci federaţiile sindicale va trebui să găsească mijloace şi să pună la punct strategii pentru a-i detremina pe reprezentanţii organizaţiilor patronale să negocieze contractele de muncă la nivel de sectoare”, ne-a declarat vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Acesta susţine că reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi ai celor patronale nu au reuşit să ajungă la un consens legat de sectoarele de activitate, una dintre părţi, din care face parte şi Cartel Alfa, propunând 40 de sectoare de activitate, în timp ce reprezentanţii organizaţiei patronale ACPR, reprezentată de Dan Matei Agaton, a propus 21 de sectoare de activitate.
Dacă activitatea federaţiilor sindicale este dată în cea mai mare parte peste cap de noua legislaţie, nici sindicatele de la nivelul unităţilor nu o duc prea strălucit. Asta dacă ţinem cont de faptul că noua legislaţie prevede schimbări drastice în ceea ce priveşte modul de obţinere a reprezentivitatii unui sindicat, condiţie obligatorie pentru a participa la negocierea unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate.
„Şi sindicatele de la nivelul unităţilor au fost lovite de prevederile noii legi, nu numai federaţiile sindicale. La ora aceasta este greu de spus cine ar mai putea negocia un contract colectiv de muncă în România”, ne-a mai declarat Petru Dandea.
Chiar dacă situaţia este departe de a fi una roz, dacă ne uităm de exemplu la naşterea cu greutate a unui sindicat în Combinat care să îndeplinească noile condiţii legate de reprezentativitate, există şi cazuri fericite, cum este cazul sindicatului de la ICMRSG, care a obţinut reprezentativitate în condiţiile noii legi.


Articole înrudite