17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ITM Galaţi verifică agenţii economici care utilizează substanţe cancerigene
ITM Galaţi verifică agenţii economici care utilizează substanţe cancerigene
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, eveniment global care are loc în fiecare an în data de 4 februarie, Inspectoratul Teritorial de Muncă readuce aminte tuturor că trebuie să luptăm împotriva acestei boli prin campanii de informare şi prevenţie, împreună cu factorii cheie implicaţi: guverne, ministere, companii farmaceutice, medici specialişti, fundaţii şi organizaţii. 
Cancerul este considerat principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Anual pe continent se înregistrează peste 100.000 decese provocate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de accidentele de muncă şi de bolile profesionale împreună. În România, aproximativ 50 de mii de oameni mor anual din cauza cancerului. Costurile directe ale expunerii la substanţe cancerigene la locul de muncă în toată Europa sunt estimate la 2,4 miliarde de euro pe an.
Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului 2016-2018 va explora modul în care fiecare – împreună sau individual – ne putem juca rolul în reducerea poverii globale prin cancer. 
 
Substanţele cancerigene utilizate la locul de muncă
 
Cancerigen înseamnă o substanţă sau un amestec de substanţe care provoacă cancer sau care creşte incidenţa acestuia. Există o categorie de agenţi cancerigeni despre care s-a dovedit că determină cancer la om: benzenul, azbestul, anhidrida arsenioasă, benzidina, trioxidul de crom, clorura de vinil, nichelul (compuşi), gudronul, pulberea de lemn de esenţă tare etc. Există, de asemenea, agenţi care sunt suspectaţi de a fi cancerigeni umani de exemplu: fibra de sticlă, oxidul de etilenă, acrilamida, acrilonitrilul, benzopirenul, hidrazina, diazometanul, beriliul, bicromaţii, cadmiul (compuşi), sulfatul de etil etc. Există şi substanţe pentru care relaţia dintre expunerea la acestea şi dezvoltarea cancerului este încă neclară. Substanţe cancerigene se folosesc în multe activităţi economice: agricultură, industria extractivă, coafor, laboratoare de cercetare, construcţii, gaz, şantiere navale, industria petrolieră, petrochimie, tratamente ale metalelor, transporturi feroviare, imprimerii, transporturi aeriene, industria ceramică, industria textilă, industria materialelor plastice, activităţi care utilizează fibrele minerale şi artificiale, sectorul sanitar, industria lemnului, industria de parfumuri, industria de pielărie, industria sticlei, industria cauciucului etc.
Parlamentul European a solicitat statelor membre înlocuirea substanţelor care provoacă cele mai frecvente boli profesionale şi a cerut inspecţiilor muncii să intensifice iniţiativele de prevenire şi de educare care vizează creşterea gradului de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la normele şi la procedurile de sănătate şi securitate.
Inspecţia Muncii se implică prin controale şi acţiuni de conştientizare, desfăşurate prin inspectoratele teritoriale de muncă, demersurilor la nivel european de combatere a cancerului profesional. Acţiunile se desfăşoară în toate judeţele, la angajatori din domeniile de activitate care utilizează substanţe/amestecuri chimice cancerigene. În trimestrul I al anului 2017 Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi desfăşoară acţiuni punctuale vizând controlul punerii în aplicare a legislaţiei de protecţie a lucrătorilor expuşi la agenţi chimici cancerigeni. Inspectorii de muncă vor verifica: activităţile şi motivele pentru care angajatorii utilizează agenţi cancerigeni, cantităţile din substanţele fabricate sau utilizate care conţin agenţi cancerigeni, numărul lucrătorilor expuşi, măsurile de prevenire luate, tipul echipamentului de protecţie utilizat, natura şi gradul expunerii, cazurile de înlocuire a agenţilor cancerigeni, lista nominală actualizată a lucrătorilor implicaţi în activităţile pentru care rezultatele evaluării de risc evidenţiază un risc pentru sănătatea sau securitatea lor, cu precizarea expunerii la care ei au fost supuşi, examenele medicale efectuate.

Articole înrudite