Până vineri, la Galaţi se desfăşoară cea de-a doua ediţie a Salonului UGAL INVENT, eveniment organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” în parteneriat cu Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR). Timp de trei zile, în holul universităţii din Domnească nr. 47 vor putea fi admirate diverse invenţii şi inovaţii din domenii, precum alimentaţie, medicină, inginerie etc, invenţii realizate atât de cercetători, cât şi de studenţi ai Universităţii Dunărea de Jos, sau de angajaţi ai unor companii private. “Ne dorim ca la această întâlnire inventatorii să aibă ocazia de a-şi prezenta creaţiile atât mediului economic, cât şi publicului larg. Spre deosebire de anul trecut, avem o secţiune în plus, cea de materiale avansate, biomateriale şi nanomateriale. Avem mai mulţi participanţi din Republica Moldova decât anul trecut şi avem o invenţie realizată în colaborare România-Belgia. Dorim să oferim colegilor noştri care au preocupări în acest domeniu ocazia de a participa la un astfel de salon pentru a face transferul către industrie. Invenţiile nu trebuie să fie păstrate în sertar, ele trebuie aplicate. Un astfel de salon este un prim pas pentru a cunoaşte potenţiali investitori. Avem, la această ediţie, invenţii din domeniul industriei alimentare, din domeniul ingineriei mecanice, al medicinei, dar şi invenţii privind eficientizarea consumului de energie. Ca participanţi, avem atât universităţi, cât şi institute de cercetare, asociaţii şi chiar persoane fizice. Un juriu de specialitate va examina invenţiile şi va acorda diplome şi medalii”, a declarat prorectorul responsabil cu cercetarea, Anca Nicolau.
Maşină care circulă singură şi avioane liliputane
Printre invenţiile ce vor putea fi văzute la acest salon se numără şi cele ale studenţilor de la Facultatea de Inginerie care lucrează la un prototip de maşină care, într-un final, va fi capabilă să circule chiar fără un şofer, dar şi “invenţii ale unui creator de micromodele aeriene cu dimensiuni de 800 mm pe 600 mm, care cântăresc până la 1,5 grame”, a promis şi decanul Facultăţii de Mecanică, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.
“Sperăm ca la acest salon să vină şi un inventator cu un elixir magic pentru tineri, astfel încât aceştia să devină interesaţi de inginerie”, a glumit, puţin amar, decanul Facultăţii de Inginerie, prof. dr. ing. Cătălin Fetecău. Potrivit acestuia, “cu acest salon de inventică facem activitate de apostolat, mai ales aici, la Galaţi, unde a avut loc implozia industriei. Tocmai aici propunem inventitorilor cele mai importante realizări ale inventatorilor din zonă. În ce măsură vor considera că sunt utile, vom vedea anii următori”. De altfel, pentru ca potenţialii investitori să ia contact cu inventatorii gălăţeni, oragnizatorii UGAL INVENT au stabilit o întâlnire a acestora, programată să aib loc miercuri, după amiază.
Se poate trăi din invenţii!
Deşi domeniul cercetării este privit cu specticism în România, sunt dovezi că inventatorii pot trăi – şi chiar bine! – din ideile pe care le pun în practică. Mărturie în acest sens o poate aduce gălăţeanul Doru Tătar, inventator recunoscut internaţional care are peste 20 de brevete de invenţie în diverse domenii, care va fi membru al juriului UGAL INVENT. O altă dovadă că investitorii sunt interesaţi de invenţiile românilor este şi interesul unui om de afaceri din Braşov pentru a cumpăra şi a produce la scară industrială unul din produsele inventate de o echipă de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi, produs care a şi fost premiat la prima edilie UGAL INVENT din 2014 – nectarul din dovleac cu bacterii probiotice.