Instituţia Prefectului din judeţul Galaţi se află în grafic cu activităţile pregătitoare ale scrutinului pentru alegerea membrilor Senatului şi Camerei Deputaţilor din 11 decembrie 2016. După cum am mai anunţat, în judeţul Galaţi au fost organizate în total 436 de secţii de votare, din care 176 în municipiul Galaţi şi 33 în municipiul Tecuci iar numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până pe 11 decembrie 2016, în judeţul Galaţi, este de 522.443.
Buletinele şi celelalte materiale necesare desfăşurării procesului electoral sunt pregătite şi vor fi distribuite conform unui grafic riguros, pentru sâmbătă, 10 decembrie 2016, find organizate opt trasee pentru transportul buletinelor şi materialelor către secţiile de votare din municipiul Galaţi. Pentru restul unităţilor administrativ teritoriale, transportul se va face pe nouă trasee, vineri, 9 decembrie, predarea făcându-se către preşedinţii secţiilor de votare, în prezenţa primarilor, la sediul primăriilor. Se asigură paza buletinelor de vot pe întreaga perioadă pregătitoare alegerilor, la coletarea în depozit, la transportul acestora şi pe durata procesului de vot.
Şi la acest scrutin va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, utilizat pentru prima dată la alegerile locale din acest an, sistem implementat de Autoritatea Electorală Permanentă şi dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Programul semnalează dacă un alegător a votat deja (sau dacă un alegător nu are drept de vot) şi gestionează datele statistice privind prezenţa la urne.
Ca element de noutate, la aceste alegeri, operatorul de calculator din secţia de votare va asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare.
Prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Aurelian Panaitescu, a dispus organelor de pază şi ordine atenţie sporită şi face apel la respectarea întocmai a normelor legale, orice încălcare a legii electorale putând fi semnalată la numărul unic 112. Remintim că împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, violarea confidenţialităţii votului, nerespectarea regimului urnei de vot sau falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale constituie infracţiuni electorale care se sancţionează cu închisoarea.
La alegerile din 11 decembrie 2016, pot vota persoanele care au împlinit 18 ani şi nu le-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă. Cetăţenii votează la secţia la care sunt arondaţi sau, dacă nu se află în localitate, la orice secţie din cadrul circumscripţiei electorale (judeţului) unde îşi au domiciliul sau reşedinţa, pe lista suplimentară, cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu paşaportul diplomatic ori de serviciu, între orele 7.00 şi 21.00.