17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În sezonul rece creşte riscul de incendii în gospodării
În sezonul rece creşte riscul de incendii în gospodării

Coşurile de fum defecte, mijloacele de încălzire defecte sau greşit utilizate, instalaţiile electrice improvizate, uneori chiar cele folosite la bradul de Crăciun, sunt câteva dintre cauzele care, mai ales în sezonul rece, duc la creşterea numărului incendiilor la gospodării.
„Incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti se datorează în principal exploatării cu defecţiuni şi improvizaţii a instalaţiilor şi echipamentelor electrice. Probabilitatea de izbucnire a incendiilor de la acest gen de instalaţii este mai mare, deoarece acestea sunt utilizate o perioadă de timp mai îndelungată fără a fi verificate şi reparate. Cea mai frecventă împrejurare este suprasolicitarea instalaţiilor electrice prin racordarea concomitentă a unui număr de consumatori ce depăşeşte puterea instalată. De asemenea, se pot produce incendii dacă se utilizează siguranţe supracalibrate. O altă cauză o constituie instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător, sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp.
Sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă, pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă”, a precizat lt. Col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. În afară de aceste cauze, în perioada toamnă – iarnă s-au mai produs frecvent incendii din cauza afumătorilor improvizate ori utilizate necorespunzător, cenuşei şi jarului aruncate fără a fi stinse în loc neamenajat, focului deschis făcut ocazional în gospodării, fumatului în locuri cu pericol de incendiu şi datorită folosirii unor mijloace de iluminat cu flacără în mod neadecvat.


Articole înrudite