"Cel mai important mesaj pe care vreau să îl transmit este că mai bine anunţăm o eventuală alarmă falsă şi putem combate, decât să nu fim anunţaţi deloc. Insistăm pe importanţa anunţării imediate a oricăror suspiciuni, anunţarea DSV sau a oricărui coleg medic veterinar din zonă”, a spus directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia, la şedinţa Colegiului Prefectural. Pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat un punct referitor la măsurile necesar a fi luate pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine africane în România.
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Sguranţa Alimentelor Galaţi, pesta porcină nu se transmite la om, dar provoacă mari pierderi economice, întrucât nu există tratament şi nici vaccinuri menite să întărească imunitatea animalelor pentru a lupta cu boala. Cum pe teritoriul României nu au fost înregistrate astfel de cazuri, ci doar în ţările vecine, Ucraina şi Republica Moldova, cea mai importantă măsură luată este interzicerea întroducerii pe teritoriul ţării a cărnii de porc sau a produselor preparate din această carne.
“În ambele puncte de trecerea frontierei, Galaţi Rutier şi Oancea, tot ce înseamnă carne de porc, proaspătă sau congelată şi preparate din carne de porc, se confiscă şi sunt neutralizate. Avem un contract cu o firmă din Tulcea, iar în alte cazuri folosim incineratorul Direcţiei Sanitar Veterinare. Deocamdată, cantităţile de carne confiscate nu au fost atât de mari încât să pună probleme, dar în punctele de trecere a frontierei s-au amenajat şi spaţii pentru depozitarea la rece a unor astfel de produse, până la neutralizarea lor”, a spus Carmen Stroia. Aceasta a adăugat că DSVSA Galaţi are încheiate protocoale cu Poliţia Judeţeană Galaţi, Poliţia de Frontieră Galaţi, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) şi Ocolul Silvic Galaţi. Astfel, în fiecare caz de sacrificare a unui porc, există obligaţia prelevării de probe ce sunt trimise la DSVSA Galaţi, unde se efectuează trei analize, pentru depistarea pestei porcine africane, pestei porcine clasice şi trichinelozei. Aceeaşi procedură se aplică şi în cazul porcilor mistreţi vânaţi, fiecare campanie de vânătoare fiind desfăşurată doar în prezenţa unui medic veterinar, în baza protocolului de colaborare între DSVSA şi AJVPS. Tot pe linia preîntâmpinării apariţiei cazurilor de pestă porcină, DSVSA a distribuit pliante informative în târguri şi oboare şi a efectuat informări cu primarii şi medicii veterinari arondaţi tuturor localităţilor gălăţene aflate la graniţa cu Republica Moldova, astfel încât, în momentul în care aceştia au o suspiciune legată de această boală, să alerteze imediat DSVSA.
“Realizăm controale, împreună cu Inspectoratul de Poliţie, la tot ce înseamnă mijloacele de transport, iar cu ajutorul Poliţiei de Frontieră se monitorizează, în fâşia lor de activitate, eventualele comportamente modificate sau suspiciuni la ce înseamnă animal din această zonă.