25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un eveniment important va fi găzduit la începutul acestei săptămâni de oraşul nostru. Este vorba de reuniunea informală a Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene. Potrivit primarului Galaţiului, manifestarea va avea loc între 29 şi 30 octombrie iar printre personalităţile care vor fi prezente la acest eveniment vor fi coodonatorul Strategiei Dunării din partea Ministerului Afacerilor Externe - Brânduşa Predescu, ambasadorul Austriei - Excelenţa Sa Michael Schwarzinger, ministrul de Finanţe al landului Baden-Wurttemberg precum şi o serie de academicieni, oameni de ştiinţă a căror activitate are legătură cu dezvoltarea strategiei dunărene. Pe lista subiectelor care vor fi dezbătute cu această ocazie se vor afla oportunităţile în materie de transporturi precum şi construirea unui pod peste Dunăre.
„Scopul principal al acestei reuniuni este acela de a ne prezenta, de a le arăta oaspeţilor noştri că existăm ca oraş, să prezentăm Galaţiul aşa cum este în realitate. Este onorant să găzduim o asemene manifestare, dacă ţinem cont că în urmă cu o lună Galaţiul nici nu era trecut pe harta acestui proiect legat de strategia Dunării. Cu această ocazie dorim să le arătăm un oraş care era odată unul dintre porturile importante de la Dunăre”, a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan.
Punctul de vedere al lui Marius Stan nu este unul nou, necesitatea gândirii unei strategii dunărene şi a atragerii fondurilor europene în acest domeniu fiind pusă pe tapet încă de acum câteva luni în cadrul şedinţelor Comitetului de coordonare a zonei metropolitane Galaţi-Brăila, unde directorul Camerei de Comerţ Galaţi, Ion Mocanu, a atras atenţia asupra faptului că Dunărea trece degeaba pe lângă Galaţi. Preşedintele comitetului de coordonare a zonei metropolitane Galaţi-Brăila, Ciprian Dediu, ne-a declarat că primarul Galaţiului a fost receptiv la subiectul legat de atragerea fondurilor prin intemediul zonei metropolitane şi că înţelege cât de importantă este strategia Dunării.
„Avem o colaborare foarte bună cu domnul primar, cu care am avut discuţii pe marginea atragerii de fonduri europene. În ceea ce priveşte construirea podului peste Dunăre, acest lucru ar putea începe din 2014 şi sunt investitori interesaţi în acest proiect”, ne-a declarat Ciprian Dediu.
Ce poate suplini declinul industriei gălăţene
În condiţiile în care industria gălăţeană se află de ani de zile într-un declin continuu, în timp ce nici alte investiţii semnificative, care să aducă un număr mare de locuri de muncă nu au apărut , şi aici nu ne referim la mall-uri, o oportunitate pentru oraş ar putea fi atragerea de fonduri care să aibă ca ţintă Dunărea. Un astfel de element ar putea fi construirea unui pod peste Dunăre, laitmotiv care apare din 4 în 4 ani, la fiecare campanie electorală, dar care a rămas doar la stadiu de intenţie.
„Un pod peste Dunăre la Galaţi trebuie să rămână un obiectiv prioritar. Un astfel de pod ar scurta drumul spre Tulcea cu 40 km, ar dirija fluxurile de turişti către Deltă şi Marea Neagră pe aici, prin Galaţi. Dacă vom avea inteligenţa să transformăm oraşul într-unul ademenitor din punct de vedere turistic, atunci Galaţiul îşi va găsi o nouă direcţie de dezvoltare”, a declarat primarul.
Marius Stan a mai precizat că o altă oportunitate de care ar trebui să se ţină cont este cea legată de vecinătatea cu ţările ex-sovietice precum şi posibilitatea derulării unor proiecte în colborare cu autorităţile din Brăila şi Tulcea.
În condiţiile în care la reuniune va participa şi un înalt reprezentant al autorităţilor din Baden-Wurttemberg, un land ce asigură cam un sfert din PIB-ul Germaniei, se vor accentua oportunităţile pe care Galaţiul le oferă unor potenţiali investitori străini.
„Proiecte mult mai concrete vor putea susţinute de Galaţi luna viitoare, în cadrul Forumului Anual al Consiliului Oraşelor Dunărene de la Regensburg. Aceasta va fi o reuniune test pentru noi deoarece se vor întocmi bugetele şi se vor elabora proiectele prioritare pentru perioada următoare”, a afirmat Marius Stan. Dincolo de faptul că trebuie salutată organizarea unui asemenea eveniment la Galaţi, rămâne de văzut dacă vor exista şi rezultate concrete, şi aici ne referim la existenţa unor proiecte şi atragerea unor fonduri pentru punerea în practică a unor proiecte care să conducă la dezvoltarea oraşului având ca punct de plecare Dunărea.


Articole înrudite