Care este cea mai sigură zonă din România, cel mai liniştit judeţ? Unde sunt cele mai multe, dar şi cele mai puţine infracţiuni, în ce judeţe? Econtext a realizat harta infracţionalităţii din România. În primul rând, a ierarhizat toate judeţele în funcţie de numărul infracţiunilor înregistrate în anul 2009, anul din care sunt cele mai recente date de la direcţiile judeţene de statistică. În al doilea rând, a comparat numărul infracţiunilor consemnate în toate aceste judeţe în anul 2009 cu numărul infracţiunilor raportate în 1990.
Trebuie spus că numărul infracţiunilor a urcat în toate judeţele României din 1990 până în 2009. Explicaţiile pentru acest fenomen ar fi multiple: scăderea nivelului de trai, şomajul şi chiar o creştere a calităţii forţelor de poliţie, care reuşesc să captureze mai mulţi infractori. Să nu uităm, însă, că vorbim de cifrele anului 2009. Între timp s-a redus numărul de poliţişti iar nivelul de trai a scăzut vertiginos.
Infracţiunile pot fi definite astfel: împotriva persoanei (vătămare, omor, viol, lovituri), împotriva patrimoniului (furt, tâlhărie, delapidare, înşelăciune), contra avutului privat şi public (furt, tâlhărie, delapidare, înşelăciune), infracţiuni silvice, infracţiuni de serviciu (dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite), infracţiuni contra autorităţii (ultraj), infracţiuni economice (speculă), infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială (ultraj contra bunelor moravuri), infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Acestea sunt toate tipurile de infracţiuni, dar în analiza Econtext a fost inclus doar numărul lor, nu şi o diferenţiere pe categorii. Pentru a se stabili rata infracţionalităţii se ia în calcul numărul infracţiunilor înregistrate şi soluţionate la 100.000 locuitori.
Harta infracţionalităţii
Putem spune cu fermitate că există un centru al infracţionalităţii în România. El este format din judeţele Hunedoara, Gorj şi Alba. Acestea sunt judeţele care au înregistrat cel mai mai ridicat număr de infracţiuni în 2009. Mai mult, cele trei judeţe au fost mai tot timpul pe primele locuri în ultimii ani. În 2009, judeţul Hunedoara a fost cap de afiş la capitolul infracţionalitate, cu 2.549 de infracţiuni la 100.000 de locuitori. El este urmat de Gorj (cu 2.352 de infracţiuni la 100.000 de locuitori) şi Alba (2.207 de infracţiuni la 100.000 de locuitori). De altfel, doar în aceste judeţe numărul infracţiunilor depăşeşte pragul de 2.000. După cum spuneam, numărul infracţiunilor a crescut în toate judeţele României în această perioadă. Cea mai mare creştere a avut loc în judeţul Harghita, numărul infracţiunilor din acest judeţ majorându-se în acest interval de peste opt ori (724% în termeni procentuali). Alba este pe locul doi, cu un avans de 547%.
Ceea ce sare în ochi în această analiză este faptul că că judeţil Galaţi este singurul din ţară care are sub 1.000 de infracţiuni la suta de mii de locuitori iar creşterea infracţionalităţii din 1990 până în 2009 este de doar 71%, în condiţiil en care în 1990 erau înregistrate 560 de infracţiuni iar în 2009 au fost înregistrate şi soluţionate 956 de infracţiuni. Fără a contesta cifrele, pentru că ele sunt oficiale, deci asumate de autorităţi, nu putem totuşi să nu spunem că expresia „înregistrate şi soluţionate” te duce cu gândul că nu toate faptele reprobabile au ajuns pe mâna anchetatorilor. Oricum, să fii pe ultimul loc în topul infracţionalităţii „înregistrate şi soluţionate” nu e de colea. Avem cel mai sigur judeţ din ţară!