23 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Grădiniţă cu program prelungit şi creşă în Zona Industrială Tecuci
Grădiniţă cu program prelungit şi creşă în Zona Industrială Tecuci
La nivelul municipiului Tecuci, mai exact în cartierul Zona Industrială, pe două suprafeţe generoase de teren, puse la dispoziţia investitorului de către administraţia publică locală tecuceană, vor fi realizate o grădiniţă cu program prelungit, cu o capaciate de 8 grupe, respectiv 160 de copii, şi o creşă cu o capacitate de 3 grupe, unde, conform legislaţiei în vigoare, nu pot fi înscrişi mai mult de 60 de micuţi, aceasta la capacitate maximă. Deci cam câte locuri sunt şi în prezent. Prin construcţia noilor unităţi de învăţământ nu se câşigă spaţiu pentru copii, ca locuri de înscriere, ci spaţiu ca şi grad de confort pentru fiecare copil în parte. Amănunte în acest sens ne-au fost oferite de ing. Nona Popovici, director tehnic din cadrul Serviciului Invesiţii: „Gradiniţa cu program prelungit are ca structură opt grupe de preşcolari cu 160 de locuri. Valoarea investiţiei este de 4,8 milioane lei cu TVA, constând în construcţie P+1 şi instalaţii pentru utilităţile din incintă. Contribuţia Consiliului Local Tecuci este de 849 mii lei, reprezentând achiziţie centrală termică, branşamente utilităţi, împrejmuire, realizarea a două locuri de joacă, două miniterenuri de sport şi zona verde”.
Suprafaţa totală pusă la dispoziţie pentru realizarea acestui obiectiv este de 3.891 mp, din care construcţia propriu-zisă va fi de 924 mp suprafaţă construiă şi 1.583 mp suprafaţă desfăşurată. În perioada următoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi va organiza procedura de licitaţie, iar termenul de execuţie este de 12 luni de la semnarea contractului. Noua grădiniţă va respecta toate standardele europene în ceea ce priveşte spaţiul destinat fiecărui copil în parte, dar şi o nouă distribuţie a sălilor, în funcţie de utilitate. Astfel, clădirea va fi formată din dormitoare pentru copii, o sală multifuncţională, 2 săli de mese, spălătorie, călcătorie, 2 birouri şi spaţii de depozitare diverse.
„Microclimatul în clădire va asigura echilibrul fiziologic al copiilor şi menţinerea stării de sănătate. Cubajul sălilor de grupă  va asigura aerul de minim 5 mc pentru un copil. Toate încăperile destinate copiilor vor fi ventilate natural. Pentru întreţinerea unităţii va fi necesar să facem noi angajări. Conform normelor regulamenului de funcţionare a grupelor de educaţie timpurie, o grupă trebuie să fie compusă din maxim 9 copii - mediu 7 sau minim 5 copii - iar la fiecare grupă trebuie să fie o educatoare şi o îngrijitoare. Unitatea trebuie să aibă obligatoriu medic şi asistent medical”, ne-a precizat Soltănica Militaru (foto), directorul Grădiniţei nr.17 Tecuci, beneficiar al proiectului.
În paralel în cariterul Zona Industrială va fi realizată prima creşă din municipiul Tecuci, cu o capacitate de 3 grupe.
„Amplasamenul este situat între blocurile ANL, procedura de licitaţie va avea loc pe data de 3 septembrie iar valoarea investiţiei este de 1,8 milioane lei. Suprafaţa construită este de 634 mp, aici regăsindu-se dormitoarele cu spaţii de joacă incluse, sală de mese, birouri directori, spaţii de depozitare. În ceea ce priveşte mobilierul şi dotările pentru actul educaţional, acestea vor fi achiziţionate din fondul propriu al unităţii beneficiare”, a completat ing. Nona Popovici.
Cu alte cuvinte, copiii din Zona Industrială vor fi la fel de vitregiţi în ceea ce priveşe „admiterea” la creşă sau la grădiniţa cu program prelungit. Numărul celor care se înghesuie la ora actuală în Gradiniţa nr.17 este similar cu numărul celor care  vor frecventa grădiniţa în noile localuri. Soltănica Militaru a concluzionat: „Într-adevăr, numărul de locuri este identic, ceea ce nu ne permite înscrierea tuturor solicitanţilor. Sunt de părere însă că, în condiţiile în care hrana copiilor va fi asigurată tot printr-o firmă specializată, ca în prezent, spaţiile destinate bucătăriei vor putea fi modificate şi transformate în săli de clasă. Trebuie însă să fim la faţa locului şi doar atunci vom şti cum putem proceda pentru a putea răspunde tuturor solicitărilor”.


Articole înrudite