Autorităţile din Tg. Bujor încearcă să rezolve situaţia unei tinere, a fetiţei ei nou-născute dar, indirect, şi a bunicii ei, care nu au acte. Mama şi fiica nu au deloc acte, în timp ce bunica mai are un paşaport moldovenesc, expirat însă.
Povestea începe acum 20 de ani, când Larisa Olteanu a emigrat din Republica Moldova în România. De atunci şi până acum, nimeni nu a avut nici un act de identitate, nici bunica şi nici mama fetiţei. „Soţul meu, concubinul de fapt, nu a avut decât livretul militar când s-a născut fata, Raluca. Nu i-au făcut certificat din acest motiv. Mi-au dat mie un certificat constatator, dar atât... Am încercat în 2006 să fac ceva, dar nu am reuşit, am fost şi la Tribunal. Trebuie să mă întorc eu în Republica Moldova, dar cum să o fac? Mi-ar pune interdicţie şi nu m-aş putea întoarce. Fata nu o pot lua cu mine, nici nepoata, nu au acte deloc”, a spus Larisa Olteanu, bunica. Aşa că femeile au trăit fără nici un fel de identitate, ca nişte persoane care nici nu există.
Ajunsă acum la a treia generaţie anonimă, nou-născuta riscă să ducă aceeaşi povară a unei existenţe fără nici un drept. Nici măcar drepturile minime ale unui nou-născut... Acum un an, un bărbat din Tg Bujor, Silviu Donţu, a cunoscut-o pe Raluca. A plăcut-o şi, după o săptămână de tatonări a îndrăznit să o ceară de nevastă. De căsătorie nu putea fi vorba, pentru că a aflat cu surprindere că femeia nu are nici un act - nici buletin şi nici certificat de naştere. Acest lucru nu l-a deranjat până când pe lume a venit şi primul lor copil - Maria Dorina. Fetiţei nu i se poate elibera nici un act pentru că mama ei ...nu există. „Aş vrea să reuşesc să am acte, măcar pentru ca fetiţa mea să nu sufere ca mine. Am mers la şcoală, dar nu am acte de absolvire pentru că nu aveam acte de identitate”, a spus Raluca.
Fetiţa ei, Dorina, care are o săptămână, a fost cea care a adus cazul în atenţia autorităţilor. Primarul din Tg. Bujor este legat de mâini şi de picioare. Biroul de stare civilă al oraşului nu poate elibera acte pentru nou-născută, pentru că mama „nu există” şi nici tatăl nu poate fi recunoscut dintr-o uniune care nici ea nu există. „Sper că va exista o soluţie în legislaţie, care va fi, pentru a ajuta şi mama, şi fiica“, a spus Laurenţiu Gâdei, primarul din Tg. Bujor.
Există din 2006, la instanţă, posibilitatea de eliberare a unui certificat de naştere tardiv. În baza acestei sentinţe, bunica fetei ar putea oricând să solitice Biroului de Stare Civilă din Galaţi eliberarea unui certificat de naştere, dar nu are cine să-l ridice, deoarece nici una dintre persoanele în cauză nu are acte. Doar bunica poate rezolva totul, dar asta i-ar putea aduce interdicţia de a se întoarce în România.