Vegetarianismul şi veganismul au luat o amploare tot mai mare în România, în ultimii ani. Mai mult decât un „regim alimentar”, veganismul şi vegetarianismul au devenit stiluri de viaţă. Acestea presupun excluderea anumitor alimente, dar şi susţinerea unor valori care ţin de etică şi luarea unor decizii care influenţează mediul înconjurător.
bookingham.ro a vrut să afle care sunt cele mai populare locuri din România, pentru vegani şi vegetarieni. În acest sens, a luat cele mai mari 30 de oraşe din ţară şi a calculat un scor bazat pe: interesul localnicilor pentru veganism şi vegetarianism, volumul de căutări, în funcţie de populaţie, şi numărul de restaurante cu opţiuni vegane şi vegetariene, raportate la populaţia oraşului.
După cum se poate observa din tabelul de mai jos ↓, Galațiul se află pe locul 25 în topul orașelor din România pentru vegetarieni și vegani, cu un scor de 40,56.
Care au fost principalele descoperiri
Datele arată că Transilvania e cea mai populară regiune din România pentru vegani şi vegetarieni. Cluj-Napoca se situează pe primul loc, cu un scor de 81.86, urmat de Sibiu pe locul doi, cu un scor de 65.90.
Faţă de acestea, Bucureştiul e mai puţin prietenos cu localnicii vegani şi vegetarieni, acumulând un scor de 63.97, poziţionându-se astfel pe locul 3. Top 5 e completat de Braşov (61.65) şi Timişoara (61.30).
Alte restaurante care oferă diversitate pentru vegani şi vegetarieni, se găsesc tot în oraşele mari din ţară: Iaşi (57.13), Oradea (55.04) şi Constanţa (54.60).
La coada clasamentului, se află Brăila (37.25), Focşani (32.52) şi Botoşani (32.50). Din top 30, acestea sunt oraşele cel mai puţin populare în rândul veganilor şi vegetarienilor.
Analizând strict numărul de restaurante cu opţiuni vegetariene, raportate la populaţie, se observă că Sibiul e pe locul întâi. Aproape un sfert dintre localurile oraşului transilvănean au şi opţiuni pentru vegetarieni (54, dintr-un total de 228).
În top 5 locuri vegetarian-friendly din ţară, se mai numără şi: Braşov (30.27), Cluj-Napoca (29.54), Alba-Iulia (21.43) şi Bucureşti (19.66).
În timp ce Sibiul e cel mai friendly oraş din ţară cu vegetarienii, când vine vorba de veganism, Cluj-Napoca e oraşul cu cele mai multe restaurante, raportate la numărul de locuitori, care oferă astfel de opţiuni (18.28). Pe locul al doilea, se află Braşovul (17.74), pe locul al treilea se află Sibiul (16.21), urmat de Bucureşti (10.73) şi Alba-Iulia (9.38).
Avantajul localurilor cu opţiuni vegane e că meniul lor poate satisface şi nevoile vegetarienilor, pe când, viceversa, nu se poate spune acelaşi lucru.
39% dintre români afirmă că au redus consumul de carne în ultimii ani
Trendul ascendent al veganismului şi vegetarianismului se reflectă şi în alegerile românilor privind consumul de carne. Întrebaţi dacă observă modificări în cantitatea consumată, 39% dintre respondenţi au răspuns că mănâncă mai puţină carne, în ultimii ani.
Totuşi, carnea continuă să fie un aliment important. 45% dintre respondenţii la chestionar au spus că mănâncă preparate din carne aproape în fiecare zi sau chiar zilnic. Dintre aceştia, 16% au afirmat că nu există masă la care să nu consume carne.
Întrebaţi ce i-ar împiedica să adopte un stil de viaţă vegetarian sau vegan, românii au răspuns că: mâncărurile care nu conţin carne nu sunt la fel de săţioase (35%), preparatele vegane şi vegetariene nu sunt la fel de diversificate (26%), un astfel de stil de viaţă ar fi prea costisitor (21%), nu cunosc alternativele (19%), înlocuitorii pentru carne (crenvuşti, burgeri vegetali etc.) nu sunt sănătoşi (18%), sau nu găsesc uşor alternativele în magazine (15%), potrivit bookingham.ro.