Conflictul PSD-PDL privind distribuţia căldurii şi apei calde pentru gălăţeni continuă la finele sezonului rece cu noi argumente privind ilegalităţi petrecute la Apaterm, plătite de noi toţi. Pe surse, ceilalţi, deranjaţi de noile dezvăluiri portocalii, ameninţă că Galaţiul poate ajunge precum Mangalia, unde toată iarna nu au fost apă caldă şi căldură, primarul şi prefectul răfuindu-se în instanţă. Reamintim că, la debutul frigului, Electrocentrale nu a furnizat materie primă către Apaterm, mergând pe aceeaşi carte, a şantajului.
Consilierul local Viorel Trif a precizat că va cere personal Ministerului Administraţiei şi Internelor amendarea primarului (între 100 şi 300 de milioane vechi, pe care îi va achita personal) în cazul în care va mai acorda ilegal societăţii Apaterm atribuţiile de furnizare a agentului termic. Trif cere organizarea unei licitaţii la nivelul municipalităţii, cu stabilirea caietului de sarcini şi parcurgera tuturor procedurilor legale, pentru desemnarea altui furnizor. Acesta consideră că întregul proces al licitaţiei s-ar putea finaliza înainte de sfârşitul acestui mandat. Trif a menţionat că Galaţiul se situează în topul celor mai mari preţuri plătite pe gigacalorie (locul 3, cu 247,74 lei pe gigacalorie), fiind depăşiţi de Timişoara şi Constanţa, şi că în prezent Apaterm îndeplineşte ilegal acest rol de furnizor, neavând licenţă. PDL a “acceptat” situaţia în perioada rece, pentru ca gălăţenii să nu rămână fără căldură în plin ger.
Trif a explicat presei cum Apaterm, deşi a înregistrat scăderi ale cheltuielilor iniţiale cu personalul, care se situau în jurul a 49%, prin reducerile de personal pe care le-au propus ei înşişi, nefiindu-le impuse, foloseşte cele 12 procente ce rezultă după disponibilizări pentru a acoperi diverse găuri lăsate de managementul anterior. Banii respectivi nu au fost utilizaţi pentru acoperirea vreunei părţi din datoria către Electrocentrale şi nici preţul gigacaloriei nu a scăzut. Inclusiv redevenţa pe care Apaterm o achita municipalităţii nu mai revine comunităţii, căci CL nu are acum temeiul legal de a încasa sumele respective, care se regăsesc în costul final achitat de gălăţeni şi rămân practic tot la dispoziţia Apaterm. Trif nu a amintit însă şi de majorarea costurilor materiei prime furnizate de Electrocentrale către Apaterm, dar a adăugat că în preţul final achitat de gălăţeni, pe lângă cel format din salarii, investiţii, se regăsesc şi pierderi, în procent de 37%. Apaterm a cerut consilierilor locali să îi fie acoperite în continuare aceste pierderi iar Consiliul Local s-a opus, iar propunerea a fost retrasă de pe ordinea de zi, la şedinţa de la finele săptămânii trecute. Trif a adăugat că infrastructura utilizată de Apaterm aparţine municipalităţii şi instanţa nu poate decide vânzarea acesteia.