Acum un an, în luna august 2020, ne părăsea unul din cei mai cunoscuţi artişti plastici din Galaţi, pictor şi profesor reputat. Cu această ocazie, a fost deschisă la Galeria „Nicolae Mantu” a filialei UAPR, o expoziţie cu titlul „In memoriam Gheorghe Mihai-CORON”.
Prieteni şi admiratori, rude, foşti elevi, colegi s-au adunat pentru a privi colecţia de picturi în ulei şi acuarele şi pentru a-şi aminti de un artist talentat, dar şi un om admirabil ca părinte şi pedagog. Botoşănean de origine, Gheorghe Mihai-CORON s-a stabilit acum mulţi ani în Galaţi, legat totuşi pentru totdeauna de locul natal, a cărei nostagie pitorească a păstrat-o mereu în arta sa. S-a născut într-o familie simplă şi cinstită, moştenind dragostea pentru desen de la mama sa. Chiar dacă părinţii îl voiau inginer, tânărul Gheorghe a avut un alt destin. A fost învăţător, profesor de matematică, pentru ca în cele din urmă să rămâna în lumea fascinantă a artei plastice.
Într-un interviu , pictorul mărturisea: „M-am născut între două ape şi un peisaj colinar. Ţin minte că vara mergeam la păscut cu vitele pe malul apei, iar iarna până la şcoală mergeam pe gheaţă. Poate că este prea mult să spun că m-am realizat, dar sunt mulţumit. Poate cu matematica nu aveam aceeaşi mulţumire sufletească cum am avut cu pictura. Am avut parte de persoane cu totul aparte la vernisaje, am călătorit foarte mult în Europa”.
Portofoliul său excelează la capitolul natură statică, majoritatea acestora reprezentând flori, temă care relevă sensibilitatea coloristică şi o atingere delicată a materialului, petala şi frunza devin contur estetic şi spirit vibrant. Multe din compoziţii sunt lucrate în tehnica acuarelei, metodă care aduce foarte multă poezie în ochii privitorului.
Vernisajul expoziţiei a fost deschis de preşedintele filalei, pictorul Gheorghe Andreescu, urmat de comentariul doamnei Mariana Tomozei Cocoş, critic de artă, care a declarat: „Naturile sale statice cu flori, simple, dar elegant dispuse pe suprafaţa pânzei, exprimă o lume a emoţiei, a sensibilităţii, etalată de prospeţimea tehnicii picturale. Culoarea este principalul element plastic al picturii sale şi în studiul ei artistul dovedeşte o stăpânire plină de măiestrie a nuanţelor, a reflexelor, a armoniei ansamblului, ceea ce dă o prestanţă discretă artei lui Gheorghe Mihai-CORON”.
Langă florile lui Coron, a fost prezentă familia sa, fiica, fiul şi nepoţii care cu tristeţe şi regret, au certificat extraordinara calitate umană a artistului. Soţia sa, cu lacrimi în ochi spunea: „Era un om vesel, generos, un tată bun şi un bun prieten!”, iar fiica sa cita una din recomandările lui Gheorghe Mihai-CORON: „Fă-ţi umbrelă din amintirile frumoase!“. VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!