24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Firmele private ar putea fi obligate să contracteze servicii de pază şi protecţie
Firmele private ar putea fi obligate să contracteze servicii de pază şi protecţie
Firmele private ar putea fi obligate să contracteze servicii de pază şi protecţie, nejustificate în multe dintre cazuri, dacă va aprobat textul legislativ supus spre dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor, potrivit informaţiilor furnizate de Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS).
„Un text legislativ supus spre dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor va iniţia o nouă formă de taxă care va apăsa pe bugetul firmelor privare. Este vorba de elaborarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităţilor ce fac obiectul Legii nr. 333/2003, prevedere care va obliga o gamă foarte largă de companii să plătească experţi în evaluare şi să cheltuiască sume importante de bani în vederea respectării noilor instrucţiuni. Mai mult, în urma acestei evaluări de risc, toate firmele private, de la pensiuni la buticuri, se pot trezi cu obligaţia de a contracta servicii de pază şi protecţie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, nejustificate în multe dintre cazuri sau care ar trebui să rămână la latitudinea companiei, nu să fie obligatorii prin lege” a declarat preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon.
Acesta consideră că obligaţia pentru firme de a contracta servicii private de pază aruncă o lumină nefavorabilă asupra MAI, în condiţiile în care contribuabilii se aşteaptă ca siguranţa publică să fie asigurată de stat.
„Nu putem transforma firmele private în buncăre, după cum nu putem angaja o armată de bodyguarzi ca să păzească la fiecare colţ al restaurantelor. Până la urmă, cu excepţia situaţiilor speciale, ordinea publică ar trebuie să fie apanajul instituţiilor statului. Obligaţia pentru firme să contracteze servicii private de pază aruncă o lumină nefavorabilă asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor, câtă vreme contribuabilii se aşteaptă ca siguranţa publică să fie asigurată de stat, iar nu să fie privatizată şi externalizată către companii de pază”, a mai spus Agathon.
Potrivit sursei citate, apariţia unei noi forme de impunere şi a unor cheltuieli suplimentare obligatorii este de prost augur şi va avea consecinţe economice nedorite, mai ales că firmele româneşti sunt oricum încărcate de taxe şi de impozite mai mult decât în orice alt stat european.


Articole înrudite