Chiar dacă bugetul încă nu s-a adoptat, Ministerul Sănătăţii a găsit soluţia de a nu întrerupe finanţarea pentru programele de sănătate. Această finanţare va fi prelungită, la valoarea pe care a avut-o şi anul trecut, încă trei luni.
„Din cauza faptului că bugetul României nu a fost discutat, pentru buna desfăşurare a programelor naţionale de sănătate Guvernul a adoptat o hotărâre prin care aceste programe se prelungesc conform metodologiei din 2012. Astfel, toţi beneficiarii programelor naţionale de sănătate pot beneficia în continuare de tratamente şi de medicamente, necesare tratării afecţiunilor cu care sunt diagnosticaţi. Totodată, tot ce înseamnă tratament pentru tuberculoză şi programul de imunizare a copiilor vor continua conform calendarului, finanţarea făcându-se conform unei formule de calcul, astfel încât până la adoptarea bugetului să se asigure finanţarea acestor programe”, a declarat dr Valentin Boldea, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Aşa că, cel puţin deocamdată, se speră că nu vor exista probleme cu banii pentru cei bolnavi care au nevoie de tratamente finanţate de la stat sau pentru beneficiarii programelor de prevenţie ale Ministerului Sănătăţii. În acest moment, la nivelul întregului judeţ Galaţi circa 25.000 de persoane sunt înscrise în bazele de date ale Direcţiei de Sănătate Publică. Este vorba fie de persoane care beneficiază de programe naţionale cum ar fi cele destinate celor care suferă de afecţiuni oncologice, de diabet sau TBC, fie de programele de prevenire cum ar cele de testare împotriva cancerului de col uterin. Practic dintre cei 25.000 de gălăţeni aflaţi în această situaţie, un număr de 21.000 de gălăţeni sunt cunoscuţi ca suferind de diabet, iar alte 2.000 de persoane cu cancer beneficiază de tratament de la stat. În plus, peste 1.500 de gălăţeni sunt înscrişi în baza de date ca suferind de tuberculoză, iar pentru toţi există promisiuni că îşi vor primi tratamentul în continuare.