Urşi, capre, mascaţi şi sute de colindători din trei ţări - Ucraina, Republica Moldova şi România - au readus duminică la viaţă datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou întâi în fata Catedralei Arhiepiscopale apoi pe străzile oraşului ca, în cele din urmă, spectacolul să se termine în faţa Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. La început, Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun, alături de preoţi, a cântat colinde alături de câteva dintre alaiurile de colindători, dar a transmis şi un mesaj credincioşilor.
„Să ne întoarcem la ce ştiau bunicii noştri, de la ei să luăm textele şi melodiile, tinerii să se unească cu bunicii, căci tot moş era şi în vremea lor bătrânul Moş Crăciun. Este sărbătoare dar nu uita: când eşti voios, creştine, române, colindătorule, să fii bun“, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun. Apoi toate grupurile folclorice, care din ţară, care din afara ţării, dar şi colindătorii din judeţul Galaţi au început să îşi arate datinile şi obiceiurile, spre marea mulţumire a spectatorilor, în special a celor mai mici dintre ei. Costumele, melodiile şi datinile străvechi le aduc aminte oamenilor de venirea celor mai frumoase şi aşteptate sărbători ale anului, Crăciunul şi Anul Nou.
„Am 83 de ani şi sunt cel mai vechi din formaţia asta. La noi se respectă cu sfinţenie toate obiceiurile de iarnă. Vedeţi că avem urs, aveam capră dar şi mascaţi. Ei au pe faţă măşti din piele de oaie făcute aşa cum aveau şi bunicii şi străbunicii noştri”, a spus Pavel Chirică din formaţia de colindători Chipăruşul din judeţul Vrancea.
Şi moldovenii de peste Prut au venit la întâlnirea anuală a colindătorilor de la Dunprea de Jos.
„Am cântat mai multe colinde specifice: colinda preotului, dar avem şi colondă de flăcău, de fată mare... şi am venit şi cu zburătoarea, Cocoşul, că anul ce va veni va fi anul Cocoşului, aşa că am spus să ne adaptăm şi noi“, spunea şi Valeriu Chiper din Reni, Republica Moldova.
Din faţa Catedralei Arhiepiscopale, colindătorii, care au primit ca de obicei din partea organizatorilor colăciei, covrigi, vin fiert şi multe altele, au mers în alai pe strada Domnească, spre Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Acolo a avut loc o a doua parte a spectacolului de colinde şi obiceiuri de iarnă.
Festivalul de datini şi obiceiuri, ajuns la a 16-a ediţie, este organizat de Centrul Cultural Dunărea de Jos şi Consiliul Judeţean Galaţi alături de Arhiepiscopia Dunării de Jos.