În cursul acestui an, unii angajatori gălăţeni au decis să angajeze absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ în baza facilităţilor prevăzute de Legea şomajului 76/2002. Practic, este vorba de prevederile articolului 80, care stipulează faptul că angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sunt scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiilor datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferente absolvenţilor încadraţi şi primesc lunar, pe această perioadă, o anumită sumă pentru fiecare absolvent. Este vorba de un salariu de bază minim brut de ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 1,2 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.
„Subvenţiile acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a absolvenţilor de învăţământ, diferenţiate în funcţie de nivelul studiilor absolvite de cel angajat, au avut un aport important la ocuparea tinerilor înregistraţi în evidenţele agenţiei”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, Carmen Hanţaţuc.
Din datele care ne-au fost puse la dispoziţie la solicitarea noastră, reiese că anul trecut au fost încheiate 88 de convenţii în baza articolului 80 din Legea 76/2002, urmare a angajării unui număr de 107 persoane. În ceea ce priveşte anul 2011, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi a încheiat 48 de convenţii cu angajatorii care au dorit să beneficieze de facilitatea respectivă, fiind angajate 56 de persoane.