09 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Expoziţie sacră la Galaţi: Tezaur – Episcopia Tulcii
Expoziţie sacră la Galaţi: Tezaur – Episcopia Tulcii

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi, în parteneriat cu Episcopia Tulcii,  Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu şi Asociaţia Culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, organizează la vernisajul expoziţiei Tezaur – Episcopia Tulcii, care va avea loc în data de 22 iunie 2021, începând cu ora 12.00, în Sala de expoziţii temporare ”Sergiu Dumitrescu”.

Expoziţia aduce în faţa publicului vizitator un remarcabil fond de obiecte bisericeşti care acoperă ca datare ultimele trei secole, reprezentând aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. „Acest spaţiu este caracterizat printr-un amestec de culturi (greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aromâni, italieni şi români) într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale. Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul a împlinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel“, transmit organizatorii.

Printre obiectele deosebite expuse se numără o serie de potire, ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar şi chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere. „Obiectele de cult din Episcopia Tulcii demonstrează efortul de elaborare a unui limbaj plastic local, prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin şi slavon. Expoziţia Tezaur – Episcopia Tulcii urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene şi propune un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşii noştri şi totodată îndeamnă spre o responsabilizare în vederea conservării valorilor patrimoniale“, menţionează organizatorii.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada iunie - august, de marţi până sâmbătă, între 09:00 – 17:00. Accesul este gratuit tuturor categoriilor de persoane, pe întreaga perioadă de expunere.


Articole înrudite