Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, propune publicului gălăţean în luna octombrie, în cadrul proiectului expoziţional Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Vas aparţinând Culturii Gumelniţa, descoperit în punctul Cătuşa, Galaţi, judeţul Galaţi.
La începutul anilor '90, arheologul Mihalache Brudiu efectua o cercetare arheologică cu caracter preventiv în zona lacului Cătuşa. Din informaţiile avute la dispoziţie, aşezarea eneolitică se află pe o terasă a lacului Cătuşa, în apropriere de Cartierul Dunărea. Din inventarul pieselor descoperite în acest sit se numără şi un artefact ceramic unic din punct de vedere morfologic, deoarece artizanul acestui vas a adăugat o parte suplimentară peste strachina biconică.
Gradul înalt de îndemânare al olarului nu este suficient pentru a defini utilitatea acestui vas, chiar dacă aceasta nu pare să reflecte o producţie locală. Bazat pe originalitatea modelului şi pe minuţiozitatea cu care a fost creat, probabil, ne confruntăm cu un produs caracterizat printr-o puternică valoare simbolică. Acest artefact poate fi perceput ca o inovaţie, un act de dăruire sau de primire, desigur, totul trebuie privit la o scară mult mai mare.
Micro-expoziţia, organizată de muzeograf Adrian Adamescu poate fi vizitată la secţia Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi din str. Domnească nr. 25, în perioada 1 – 30 octombrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.